Copán György művészete

2023.02.22. 09:00

Bálványosváralja utolsó furulyásáról adott ki monográfiát a Hagyományok Háza

A kétkötetes mű, amely Nesztor Iván és Lehőcz Alexandra munkája, az erdélyi nagy furulyások utolsó generációjához tartozó Copán György népzenei világát mutatja be monografikus igénnyel.

Copán György furulyás és Nesztor Iván, a könyv egyik szerzője

Forrás: Hagyományok Háza

Az első kötetben a szerzők, Bálványosváralja bemutatása után, két tanulmányban vizsgálják az adatközlő által furulyán játszott és az általa énekelt dallamok díszítményeit, valamint az előadásmód sajátosságait. A zenei elemzések mellett hangsúlyt kapnak a Copán György által mesélt történetek is, amelyek látni engedik a mindennapokat jó humorral, bölcs gondolkodással megélő embert.

A második kötetben a Copán György dallamairól készült részletes lejegyzésekkel, az ezekhez kapcsolódó, online mellékleten elérhető hangzó- és videóanyaggal együtt megismerhetjük Bálványosváralja népdalkincsének jelentős részét, illetve bepillanthatunk a kíséret és a tánc által nem szabályozott furulyás és énekes dallamok variálásának lehetőségeibe.

Az online mellékleten, a hangzóanyagon és a Copán Györgyről készült portréfilmen kívül a Dallamtár „Ismerem, de nótám" részének kottáit, valamint szövegvariánsokat és dallamegyezéseket is találhatnak az érdeklődők.

Az első kötet borítója
Forrás: Hagyományok Háza

– Nesztor Iván terve Bálványosváralja népzenei monográfiájának megírása volt – értékelte a kiadványt Lehőcz Alexandra.  – A munka elvégzéséhez szakmai és baráti kapcsolatunk adta meg a végső lökést, amelyben szerepemet ekkor még elsősorban a szerző segítőjeként fogalmaztam meg, az énekek lejegyzésének feladatkörével. Látva viszont az anyag nagyságát és horderejét, az akkori lehetőségeinket reálisan felmérve végül a könyv főszereplőjének, a bálványosváraljai utolsó nagy furulyás, Copán György népzenei tudásának megörökítése mellett döntöttünk, immár szerzőpárosként – tette hozzá a társszerző.

További információ a kiadványról IDE KATTINTVA érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában