Színes kavalkád

2023.06.04. 22:19

Az Európa Kulturális Fővárosa programsorozatból a Hagyományok Háza is kiveszi a részét

MW

A Magyar Állami Népi Együttes férfi kamara tánckara a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásmûvészeti Központ megnyitóján 2023. május 12-én

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

2023-ban Veszprémnek és a Bakony-Balatoni Régiónak ítélték oda az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet. A gazdag programsorozatból a Hagyományok Háza is kiveszi a részét.

A szervező, Hagyományok Háza Hálózat szándéka szerint az alkotóművészettől, a kézművességtől kezdve a táncig és a népzenéig terjed a programkínálat a palettáján. Kiemelkedik közülük a júniusi háromnapos Folkhétvége az Óváros Téren elnevezésű program. A Fűz Népi Játéktér folyamatosan várja a vendégeket, a kézműves bemutatóknak egy külön sátor ad otthont, amiben több mesterség mutatkozik be, s munkájukba a jelenlevők is bekapcsolódhatnak. A szervezők e „mesterségmustrán” a helyi értékekre koncentráltak. Akik vásárfiát vinnének haza, azoknak a tizennégy sátor nyújt kínálatot, amikben a népi kézművesek árusítják portékáikat.

A zenei programok sorát a helyi alapfokú művészeti oktatási intézmények gyerekeinek népzenei koncertje nyitja: hangszeres zene, énekszámok, néptáncok szerepelnek a műsorban. Ezt követően a magyarországi roma folk egyik legrangosabb együttese, a Romengo lép fel a nagyszínpadon. A legifjabbakat célozza meg Bognár Szilvi szombat délelőtti gyerekkoncertje, majd másnap a felvidéki Csavar Színház bemutatkozása. A jeles napokra a koronát a Magyar Állami Népi Együttes Kolozsvári piactéren című produkciója teszi fel. A bemutató rímel a helyszínre, hiszen az Óváros tér egykor piactérként szolgált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában