250 év

2020.09.28. 16:34

A Semmelweis Egyetem történetét bemutató kiállítás nyílt

A klasszikus intézménytörténeti bemutatáson túl digitális eszközökkel, korszerű alkalmazások segítségével elevenedik meg az universitas eszméje, az egyetemen folyó oktató, kutató és gyógyító munka.

Budapest, 2018. szeptember 28. Érdeklődők a Semmelweis Egyetem anatómiai múzeumában a Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozaton 2018. szeptember 28-án. MTI Fotó: Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Szombaton nyílt meg a Semmelweis Egyetem 250 éves történetét bemutató kiállítás a fővárosban. Az MNM Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban látható tárlaton az orvostörténeti relikviák között helyet kapott többek között egy röntgengép a 20. század elejéről, az orvosi kar osztályozási könyve Semmelweis Ignác nevével, Lenhossék József ikerszörny-preparátuma és Hőgyes Endre állatkísérletekhez tervezett nyúlpadja is – tudatták a szervezők.

Mária Terézia rendeletére 1769. november 7-én jött létre az orvosi kar a Pázmány Péter alapította Nagyszombati Egyetemen, az első tanévet 1770. november 8-án indították útjára. E történelmi esemény 250. évfordulója alkalmából nyílt meg a Nagyszombattól a Klinikákig – Oktatás, hagyomány, innováció című kiállítás szombaton Budapesten – olvasható a közleményben.

Mint írják, a kiállítás a klasszikus intézménytörténeti bemutatáson túl digitális eszközökkel, korszerű alkalmazások segítségével eleveníti meg az universitas eszméjét, az egyetemen folyó oktató, kutató és gyógyító munkát. A tárlat első és utolsó vitrinje mintegy keretbe foglalja a történetet, nyitányként az egyetem alapításának néhány fennmaradt relikviája tekinthető meg, az utolsó tárlóban látható fényképek pedig megidézik az elmúlt néhány évtized nagy fejlesztéseit. A nyitó és záró pont között eltelt 250 év intézményi alakulása egy évszámozott eseménysor segítségével követhető nyomon.

A kiállításban a hangsúly azokon a tanárokon van, akik az egyetem életét aktívan alakítva, a tudományos kutatásban mindig újat keresve, tanári magatartásukban példaadóan álltak akkor és most is az egyetem közössége előtt. A tárlaton relikviák és dokumentumok idézik fel többek között Rácz Sámuel, Kitaibel Pál, Arányi Lajos, Bókai János, Balassa János és Semmelweis Ignác alakját és az orvoslás fejlődéséért tett erőfeszítéseit.

A filmek és digitális eszközök segítségével lehetőség nyílik megismerni az egyetem névadójának életpályáját, korabeli felvételeken lehet látni, hogy milyen lehetett talárban, heroldruhában felvonulni az egyetemi ünnepségeken – emlékeztet a kommüniké.

Az érintőképernyős platformok segítségével megismerhetők a nemzetközi szempontból meghatározó kutatási eredmények, amelyek az egyetem falai között születtek. Virtuális séta segítségével bejárhatók az egyetem klinikáinak régi és újabb terei és épületei, a tárlókban olyan intézménytörténeti tárgyak láthatók, mint a Than Mór festőművész által tervezett heroldruha, a rektori jogar és az egyetem alapító oklevele. A tárlat június 30-ig tekinthető meg.

Borítókép: Érdeklődők a Semmelweis Egyetem anatómiai múzeumában a Kutatók éjszakája országos rendezvénysorozaton 2018. szeptember 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában