100 éve született

2021.10.21. 14:52

Emlékérmét bocsát ki az MNB Cziffra György tiszteletére

Cziffra György tiszteletére 7500 forint névértékű ezüst, valamint 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a Magyar Nemzeti Bank hazánk egyik legjelentősebb és világszerte ismert zenei előadóművésze születésének centenáriuma alkalmából, a Cziffa-emlékévhez csatlakozva – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtökön az MTI-t.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank

Fotó: GEDAI

Mint írják,

a Fritz Mihály szobrászművész által tervezett emlékérmék kibocsátására pénteken, a Cziffra '56 Emlékkoncert részeként kerül sor a Zeneakadémia Nagytermében.

A kibocsátott emlékérmék elsődleges szerepe, hogy felhívja a figyelmet Cziffra György munkásságára. Az ezüst és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el.

Az emlékérmék előlapja Cziffra Györgyöt ábrázolja a franciaországi Senlisben található Saint-Frambourg-kápolnában, a zongoraművész által alapított Fondation Cziffra központjának Liszt Ferenc Auditóriumában, miközben koncertet ad. Az előlapon találhatóak továbbá az emlékérmék kötelező elemei: alul két egymás alatti sorban a kibocsátót megjelenítő Magyarország felirat, valamint a 7500 és a 2000 forint értékjelzés, jobb oldalon, a kápolna ábrázolásába illesztve, két egymás alatti sorban a Bp verdejel és a 2021 verési évszám.

Az emlékérmék hátlapján a zongoraművész portréja látható, amelytől jobbra, három egymás alatti sorban a Cziffra György-felirat, valamint a világhírű zongoraművész születésének és halálának évét jelölő 1921-1994 évszámok olvashatóak. A hátlapon található továbbá az emlékérmét tervező Fritz Mihály szobrászművész mesterjegye – emlékeztet a kommüniké.

Mindkét emlékérme átmérője 30 milliméter, szélük recézett. A 7500 forintos címletű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből, a 2000 forintos címletű színesfém változat 75 százalék réz- és 25 százalék nikkelötvözetből készült, súlyuk 12,5 gramm.

Az ezüst emlékérme a rendelkezésre álló készlet függvényében, a kibocsátást követő három hónapig, a színesfém változat pedig egy évig névértéken vásárolható meg péntektől az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. érmeboltjában és webáruházában – áll az összegzésben.

Borítóképünkön a Cziffra György emlékérme hátlapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában