a zene ünnepe

2021.01.15. 20:38

Februártól kezdődnek a Cziffra György-Emlékév programjai

Az Emlékév a Cziffra Fesztivállal indul, az első eseményeket online rendezik meg.

2021-ben a hazai és nemzetközi zenei élet a 100 éve született Cziffra György zongoraművész előtt tiszteleg. Magyarország Kormánya a 2021. február és 2022. május közötti időszakot Cziffra György-Emlékévvé nyilvánította, az UNESCO pedig felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába.

Mintegy 100 esemény valósul meg itthon és külföldön világhírű művészek részvételével. A sorozat a Cziffra Fesztivállal veszi kezdetét februártól: az első programok online lesznek elérhetők, egyes hangversenyek dátumai módosulnak, a személyes koncertlátogatást a későbbi – rendezvényeket érintő – bejelentésektől teszik függővé a szervezők.

Az Emlékév célja, hogy felidézze a világhírű zongoraművész munkásságának szellemi és művészi örökségét, fókuszba helyezve a romantikus zongorajáték és az improvizáció hagyományát; teret engedjen az előadói szabadságnak és támogassa a fiatal művészgenerációt.

A Fesztivál korábban meghirdetett koncertjeit a járványügyi helyzet lehetőségei szerint újratervezték, a sorozat a rendhagyó körülmények miatt februártól júniusig kínálja programjait.

A februárra meghirdetett hangversenyek közül elsősorban azokat rendezik meg online közvetítés formájában ingyenes eléréssel, amelyekben fiatal tehetségek és magyar művészek vesznek részt, ezáltal is fellépési lehetőséget biztosítva az előadóknak.

Annak érdekében, hogy a közönség helyszíni koncertélményben is részesülhessen és élvezhesse a hangversenyek pótolhatatlan atmoszféráját, a koncerttermek akusztikáját és a művészek kisugárzását, néhány koncert dátumát módosították.

Online megtekinthető programok:

A Cziffra Fesztivál és egyben a Cziffra György-Emlékév virtuális nyitóeseményére február 9-én kerül sor, melyet a Zeneakadémia Nagyterméből közvetítenek „Cziffra Öröksége” címmel. Bogányi Gergely, Dráfi Kálmán, Mocsári Károly zongoraművészek – Cziffra egykori tanítványai – zongorajátékuk mellett felidézik emlékeiket és azt a zenei szellemiséget, amit a mestertől útravalóul kaptak. Az esten közreműködik Balázs János zongoraművész, az Emlékév művészeti vezetője, a házigazda Bősze Ádám zenetörténész lesz.

Pagels-Tóth Anna „Éteri színek” című kiállítását ugyancsak virtuálisan tekintheti meg a közönség február 9. és 28. között – közvetítés a MOMKultból.

A nemzetközileg jegyzett – és különleges nevű – képzőművész, aatoth franyo „Estély a vörös kertben” című tárlatát a Hegyvidék Galériában rendezik meg február 10. és március 13. között. Az ismert művész 1978-ban Victor Vasarelynek köszönhetően jutott ki Franciaországba, ahol első kiállítását Cziffra György segítségével valósíthatta meg. A kiállítás időtartama alatt virtuális tárlatvezetés is színesíti a programot.

Február 11. és 14. között rendezik meg a Cziffra Fesztivál Mesterakadémiáját Dráfi Kálmán (zongora), Lukács Miklós (cimbalom), Miklósa Erika (ének), Szakcsi Lakatos Béla (jazz-zongora) közreműködésével.

Február 11-én online közvetítésen mutatkoznak be a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetség-díjasai, Kokics Dorina Fanni (klarinét), Báró Lili (hegedű), Gyúró András (ütőhangszerek) a Hegyvidék Kulturális Szalonban.

Február 15-én a Cziffra Fesztivál Tehetség-díjas művészei, Horti Lilla (ének), Pusker Júlia (hegedű), Kállai Ernő (hegedű), Kovács Gergely (zongora) adnak koncertet a legendás prímással, Pál István Szalonnával és Bandájával a MOMKult „virtuális koncerttermében”. „A fölszállott a páva variációi a Kárpát-medencéből” című zenei eseményen a népzenészek klasszikus zenész kollégáikkal állnak színpadra, hogy bemutassák a „tiszta forrást” Somogytól Kalotaszegig, Máramarostól Felvidékig.

A hit és a művészet kapcsolatának kérdéseire keresi a választ Rudolf Péter színművész, Kozma Imre atya a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője és Balázs János zongoraművész Bősze Ádám zenetörténésszel együtt február 17-én, amelyhez kapcsolódóan Balogh Kálmán és Lukács Miklós improvizatív cimbalomjátéka lesz hallható. A programot a közönség szintén online érheti el.

Eckhardt Gábor zongoraművész a Zeneakadémia tanára február 21-én híres zeneszerzők gyermekkori, vagy gyermekek számára írott zongora kompozícióiról tart hangszerbemutató koncertet, amelybe virtuálisan csatlakozhat a fiatal közönség. A program címe: ”Amikor én még kissrác voltam...„ – avagy gyermekszerzők, gyermekzenék.

Márciusban folytatódik a fiatal képzőművészeket bemutató sorozat a MOMKultban Sebestyén Sára „Érted” elnevezésű fotókiállításával.

Március 6-án a Cziffra Fesztivál Ifjú Tehetségdíjasai, Dénes András (harsona), Haraszti Emma (hegedű), Kokics Dorina Fanni (klarinét), Sas Veronika (hegedű) lép színpadra a Hegyvidéki Kulturális Szalonban.

Március 12-én Hommage á Cziffra címmel tartanak estet a Klauzál Házban Budafokon, Balázs János és Vida Mónika zongoraművészek közreműködésével. A beszélgetést Mácsai János zenetörténész vezeti.

Immár hagyományosan a Nem Adom Fel Kávézó is bekapcsolódik a programba, ahol Káli-Horváth Kálmán festő- és előadóművész lesz a vendég.

A Hegyvidéki Kulturális Szalonban május 15-én levetítik Cziffra György életét bemutató „A Virtuóz” című magyar dokumentumfilmet Kékesi Attila rendezésében.

Március 22-én a MOMKultban kerül sor arra a Műhelytalálkozóra, amely A zongorista és az újságíró – Cziffra György emlékezete címet viseli.

A Cziffra Fesztiválok történetében a művészet a tudománnyal több ponton összeér. 2021-ben az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete, valamint a Cziffra György Fesztivál együttműködése által másodízben kerülhet sor a rendhagyó tudományos műhelytalálkozóra, amelynek témája Cziffra György munkássága és szellemi, művészi öröksége köré szerveződik.

A további programokról és a módosított dátumokról a szervezők folyamatosan tájékoztatják a közönséget.

További információ: www.cziffra100.com

Borítókép: Cziffra György: Serge Tziganov rajza / wikipedia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában