Konferencia

2017.11.22. 06:15

A film és az irodalom viszonyát vizsgálják az Írószövetségben

Az Orczy Kultúrkert Egyesület és a Magyar Írószövetség szervezte eszmecsere célja az, hogy felhívja a figyelmet a két művészeti ág kapcsolatában rejlő lehetőségekre – tájékoztatta lapunkat Erős Kinga irodalomtörténész, a csütörtökön Budapesten sorra kerülő esemény egyik szervezője.

Az Irodalom a filmen című konferencia beveztő előadását Tasi István kultúrantropológus tartja majd, ő a művészet célját firtató kérdésre fogja keresni a választ.

Az utána jövők a konferencia szűkebb témájával foglalkoznak majd: Tóth Klára filmesztéta a filmvásznon megjelenő kortárs magyar irodalomról beszél az érdeklődőknek, Végh Attila filmkritikus pedig Ranódy László Kosztolányi-adaptációit fogja pozitív példaként kiemelni, illetve ezeken keresztül bemutatni, miként lehetséges egy-egy irodalmi művet úgy filmre adoptálni, hogy az önálló művészeti alkotás legyen, ugyanakkor ne hazudtolja meg az iroldami szöveget, az eredeti szerzői szándékot.

Végül Hollós László, a Szerelmes földrajz című népszerű televíziós ismerettrerjesztő sorozat és Csontos János, a televízióban januártól induló Írókorzó című, kortárs magyar írókat bemutató portrésorozat alkotói számolnak be vállalkozásukról. Pál Dániel Levente pedig a Veszettek és az 1945 című filmek összehasonlító elemzésével kapcsolódik a tanácskozás programjához.

„Az Orczy Kultúrkert Egyesület által kezdeményezett közös gondolkodás célja az, hogy felhívja a figyelmet a film és az irodalom kapcsolatában rejlő lehetőségekre. Arra, hogy két olyan művészeti ágról van szó, amelyek kéz a kézben járva erősen inspirálhatják egymást a művészi önkifejezés útján” – árulja el Erős Kinga.

A mindenki előtt nyitott tanácskozást a Magyar Írószövetség klubtermében (VI. Budapest, Bajza u. 18.) november 23-án, csütörtökön tartják 15 órától.

Borítókép: Latinovits Zoltán, Mensáros László és Gózon Gyula színművészek. A felvétel az Aranysárkány című film forgatásakor készült.

Forrás: Fortepan / Adományozó: HUNYADY JÓZSEF

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában