Hagyomány

2017.10.17. 09:42

Ismét fölszáll a páva

Megint megrendezi Fölszállott a páva című népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorát az MTVA és a Hagyományok Háza. Ez év végén ismét a felnőtteké lesz a főszerep.

Fotó:

A tehetségkutató magyarországi és erdélyi területi válogatóin több mint ezer jelentkező mérette meg magát idén, ennek köszönhetően a nézők 48 produkcióval találkozhatnak a Duna Televízió élő adásaiban. A versenyzők továbbra is négy kategóriában állnak a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok, táncos szólisták és táncospárok, valamint a néptáncegyüttesek – tájékoztatták hírportálunkat a szervezők.

„Ha valakivel csak egy nótát is elénekelsz közösen, arra már másképpen tekintesz. Kapcsolat, szinte érzelmi viszony alakul ki. Egy együtt töltött évad alatt pedig már őszinte barátságok és talán örök szövetségek köttetnek” – hangsúlyozza az ötödik évadába lépett és a népi kultúrának új lendületet adó verseny közösségformáló erejét Berecz István, az első évad egyik győztese, később a gyermekek versenyének egyik zsűritagja, aki a szintén Páva-győztes Kacsó Hanga Borbálával készült közös videójában az ötödik évad népszerűsítését segíti.

A Fölszállott a páva zsűrijének elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, Diószegi László történész, koreográfus és Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is.

„Napjainkban bebizonyosodott, hogy az individuális szabadság közösségi reflexió nélkül mit sem ér. A közösség mindig élményalapú, erre pedig keresve sem találnánk jobb példát, mint a hagyomány – amit nem ápolgatni kell, hanem megélni!”

– vélekedik Novák Péter, a népzenei-néptáncos vetélkedő házigazdája, aki Morvai Noémival vezeti majd a műsort.

A Fölszállott a páva október 27-től péntek esténként lesz látható a Duna Televízióban. Az első három adásban a területi döntőkből láthatnak összefoglalót a nézők, majd november 17-től az élőben sugárzott elődöntők következnek. A középdöntőket december 15-én és 22-én, a döntőt december 29-én rendezik, ahol a négy kategóriagyőztes mellett a közönség is kiválasztja 2017 legjobb produkcióját.

(Borítókép: MTVA)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában