A kultúra körbejár

2018.10.17. 15:14

Írókaraván járt Kárpátalján

A kárpátaljai közösségekben alkotó, vagy onnan elszármazott szerzők rendhagyó irodalomórákat, író-olvasó találkozókat tartottak.

Az immár 12. alkalommal megtartott rendezvénysorozat során dr. Dupka György történész, lágerkutató, lap- és könyvkiadó szervezésében a Kárpátalján élő és onnan elszármazott, továbbá a Kárpát-medence számos pontjáról érkezett irodalmárok járták a vidéket, hogy annak magyar kulturális és oktatási intézményeiben rendhagyó irodalomórákon, író-olvasó találkozókon vegyenek részt – adja hírül a Kárpátalja.ma.

Idén csupa kárpátaljai szerző mutatkozhatott be az eseményen.

Az első fellépések október 8-án, Ungváron voltak, másnap Munkács, majd Gát következett, ahol hagyományosan megkoszorúzták Kovács Vilmos költő, polgárjogi harcos emléktábláját. Október 10-én Beregszász volt a színtér, mégpedig a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium és a Beregszászi Járási Könyvtár. Másnap már Ugocsa és Máramaros tájain folyt a kultúraterjesztés: Nagyszőlős, Visk, Karácsfalva, Tiszapéterfalva következett. Ez utóbbi településen megkoszorúzták a község szülöttének, Kiss Ferenc irodalomtörténésznek az emléktábláját. A péterfalvai művelődési házban a környék kultúrmunkásaival, tanáraival találkozott az irodalmi különítmény.

A fellépések során az írók röviden beszéltek önmagukról, majd a műveikből adtak ízelítőt, s ahol volt rá igény, válaszoltak a gyerekek kérdéseire.

Az idei irodalmi karaván résztvevői a következők voltak: dr. Dupka György történész; Finta Éva költő; Vári Fábián László költő, az Együtt folyóirat főszerkesztője; Shrek Tímea, az Előretolt Helyőrség irodalmi mellékletének szerkesztője; Marcsák Gergely költő, a KVIT alelnöke; Lőrincz. P. Gabriella költő; Csordás László irodalomtörténész; Szemere Judit, a Kárpátaljai Hírmondó főszerkesztője; Csornyij Dávid, az Irodalmi Jelen folyóirat munkatársa; Kertész Dávid író és Lengyel János író, a Magyar Újságírók Közösségének tagja – foglalja össze a Kárpátalja.ma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában