hagyományőrzés

2021.01.21. 18:21

Kihasznált minden lehetőséget a kárpátaljai Hagyományok Háza Hálózat

Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja szakemberei tavalyi egész éves tevékenységének áttekintése a lehetőségek megragadásáról szól.

Népzenei és néptánc mesterképzés

Forrás: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja

Fotó: Picasa

A nehézségek ellenére kihasználtak minden lehetőséget, hogy a helyi magyarság hagyományőrző munkáját segítsék a Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja szakemberei. A Felvidék után most Pál Katalin, a kárpátaljai hálózat vezetője számolt be az elmúlt évükről .

Az első negyedévben még az eltervezett munkákat végeztek. Hagyományaikat folytatták, amikor januárban társszervezőként megrendezték Péterfalván az idősek bálját.

Idősek bálja Péterfalván
Fotó: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja

A harmadik alkalommal – a Kokas Banda kezdeményezésére – megtartott rendezvényen mintegy száztíz fő vett részt a környező településekről.

A vigasság egyre népszerűbb, ezt az évek során kialakult kötetlen hangulatának köszönheti.

Az est egyben lehetőséget ad néprajzi gyűjtésre: előkerülnek a régi emlékek: mesék, énekek, érdekes történetek, az ünnepekhez kötődő szokások. A talpalávalót nagypaládi hagyományőrző zenészek húzták. A táncokat videóra rögzítették, amiből amatőr együttesek is szemezgethetnek.

Elindították – mintegy száz fővel – a VI. Kárpátaljai Népzenész, Néptáncos, Népi Énekes Mesterképzést,

de csak az első részét tudták megtartani a hagyományos módon, a következő négy alkalmat online-formában rendezték. Ezt követte volna az Általmennék én a Tiszán népdaléneklési verseny, ami a járványügyi okok miatt már elmaradt.

Gyűjtőmunka, hagyományőrző kismesterségek művelőit keresték fel
Fotó: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja

Az első-második negyedéves eredményeik közé – természetesen online formában – a Hagyományőrzés az óvodában heti foglalkozást, valamint a kézműves foglalkozásokat lehet még sorolni. A pandémia mindenkit váratlanul ért, de nyár végére a családok javarésze is megoldotta az online kapcsolattartás technikai részleteit. Nyáron azért elkönyvelhettek néhány kedvező hónapot, amikor engedélyt kaptak kisebb rendezvények megtartására. Így

folytatták a Viski Népzene, Néptánc és Kézműves tábort. A Hálózat a kézműves tábort támogatta hathatósan.

Négy alkalommal kerestek fel helyi hagyományőrző mesterembereket, bőrdíszműveseket, csuhétárgyak készítőit és keramikusokat Péterfalván, Visken, Nagydobronyban és Tiszaújlakon. Munkájukról filmet forgattak, ami a népszerű videómegosztó csatornán és a hálózat közösségi oldalán érhető el.

Szeptemberben még elindult Kárpátalján az óvodai- iskolai oktatás, és elindíthattak táncházakat is.

Legnagyobb gondot a negyedik éve folyó mentorprogram folytatása jelentette: e kezdeményezésben közel hatszáz gyerek vesz részt, akik egy éves mentor-találkozón mutathatják be a tanultakat. Ezt a rendezvényt ilyen körben már nem tudták megtartani, viszont egy oktatói-mentori összejövetelt – a határ magyar oldalán nem messze fekvő Szamoskéren – még október 10-én megszerveztek. A szűkebb szakmai kör a problémák őszinte megbeszélésére is alkalmas volt.

Elhatározták, hogy a foglakozásokat online formában folytatják.

A technikai nehézségeket két hét alatt oldották meg, így az éves foglalkozások nem szenvedtek csorbát.

Népzenei és néptánc mesterképzés
Fotó: Hagyományok Háza Hálózat – Kárpátalja

A hagyományos nyári kárpátaljai IV. Táncházzenészek találkozóját is halasztották, végül a zenekarokat egyenként hívták be egy-egy felvételre. A beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház felkarolta kezdeményezésüket, s helyet biztosított e találkozóknak. A filmeket a kárpátaljai közönség egy ötvenperces karácsonyi-újévi köszöntő formájában ismerhette meg december 26-án a hálózat online csatornáin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában