Kortárszene

2017.10.11. 15:40

Kihirdették az Új Magyar Zenei Fórum zeneszerzőverseny díjazottjait

A nagyzenekari kategóriában Tornyai Péter művét, a kamaradarabok közül Balogh Máté alkotását ítélte a legjobbnak a zsűri.

Fotó: unknown

A kamaradarabok közül Balogh Máté Pseudomarsch című darabja lett az első, Zámbó Jonatán Méditation című műve a második, míg a harmadik díjat Sándor László Kristály-madár énekel a gyöngyöző cseresznyék között című darabja kapta – közölte az MTI-vel kedden a Budapest Music Center (BMC).

A nagyzenekari művek közül Tornyai Péter Chorus Sturnorum című darabja került a dobogó legfelső fokára, a második Horváth Balázs Plunderphonic intermezzije lett, míg a harmadik díjat Brandenburg Ádámnak ítélték Priéres nocturnes című darabjáért.

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány és az Óbudai Danubia Zenekar elismerését Magda Dávid kapta.

Mint írják, Balogh Máté kamarazenekari, valamint Brandenburg Ádám nagyzenekari művét a Universal Music Publishing – Editio Musica Budapest megjelenteti és nemzetközi viszonylatban promotálja. Emellett a Klassz a pARTon fesztivál jövő évi programjának műsorára tűzi Balogh Máté kamaradarabját.

A Papageno különdíját – 1 millió forint értékű médiafelület-támogatást – Horváth Bálint kapta, aki az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál különdíját is elnyerte: egy művét 2018-ban a fesztivál műsorára tűzi.

A Bartók Rádió Balogh Máté és Brandenburg Ádám számára adott megbízást új ensemble, illetve nagyzenekari darab alkotására, amelyet az ArtRIUM kortárszenei seregszemléjén mutathatnak be. A Müpa különdíjként az intézmény műsorára tűzi a 2018/19-es évadban Brandenburg Ádám egy választott művét, amelyet Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben adnak elő.

Az idei pályázatra 29 pályamunka érkezett. Pályázni nagyzenekari és kamaraegyüttesre írott művek kategóriájában lehetett.

A verseny fődíjait idén is a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala ajánlotta fel.

Borítókép: Tornyai Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában