Húzd rá, cigány!

2017.10.12. 16:17

A magyar kultúra és a cigány zene kapcsolatát mutatják be Krakkóban

Húzd rá, cigány! A „czigány zene” Liszttől a Hungarikumig címmel a magyar kultúra és a cigány zene kapcsolatát bemutató kiállítás nyílik szombaton a krakkói Galícia Zsidó Múzeumban, a megnyitón a Rajkó Művészegyüttes ad koncertet.

A lengyelországi magyar évad keretében a budapesti Néprajzi Múzeum közreműködésével rendezett tárlat azt a folyamatot vizsgálja, amelyben a cigány muzsikusok közreműködésével létrejön a magyar nemzeti kultúrába illeszkedő „magyar” zene, a verbunkos és a csárdás – áll a Galícia Zsidó Múzeum honlapján elérhető közleményben.

A huszonhat, szövegmagyarázattal ellátott fényképtablóból álló, emellett műtárgyakat, hangszereket is bemutató kiállítás a cigány zenekarok és híres zenészek történetét napjainkig mutatja meg: a falusi bandáktól a külföldet megjárt együttesekig, majd a nagyzenekarok megalakításától a 100 Tagú Cigányzenekar hungarikummá nyilvánításáig érzékelteti a cigány zene „hídszerepét” – szól a krakkói múzeum ismertetője.

A tárlat rávilágít a cigány kultúrának a Liszt Ferenc zeneműveiben, Barabás Miklós festményeiben, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály költészetében felbukkanó hatásaira is.

A szombati megnyitón a Rajkó Művészegyüttes lép fel a csütörtökön kezdődő egyhetes lengyelországi turnéja keretében. A tárlat jövő év március 31-ig lesz megtekinthető.

(Borítókép: www.galiciajewishmuseum.org)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában