Lendületet adhat

2017.10.12. 19:43

Megalakult az MTVA Zenei lektorátusa

A lektorátus célja minőségi kortárs magyar zeneművek felkutatása és stúdiófelvételek készítése a rádió műsorai és archívuma számára.

Budapest, 2017. október 12. Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója az újonnan megalakult Zenei Lektorátusról rendezett sajtóbeszélgetésen az MTVA Kunigunda úti gyártóbázisán 2017. október 12-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Devich Márton, a Bartók Rádió csatornaigazgatója az MTVA csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján felidézte: a Magyar Rádióban évtizedeken át működött zenei lektorátus, amelynek fő feladata, hogy a hozzájuk pályázó zeneszerzők műveiről eldöntse, melyek érdemesek az előadásra, rögzítésre, és arra, hogy bekerüljenek az archívumba.

Ezt az évek óta megszűnt rendszert indítják újra, a munka „motorja” a Bartók Rádió. Bánkövi Gyula szerkesztő koordinálja a lektorátus működését, de a testület külső, független szakértőkből áll.

Kortárs zeneművekből nemzeti kincs

A csatornaigazgató emlékeztetett arra, hogy a kortárs zeneszerzők műveinek előadására és rögzítésére kevés lehetőség kínálkozik.

„Egy jó rádió nemcsak műsorokat sugároz, hanem értéket is teremt”

- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az MTVA 2018-ban 20 millió forintot szán a projekt megvalósítására. A lektorátus létrehozásában komoly támogatást kaptak Kovács Gézától, a Magyar Rádió Zenei Együtteseinek ügyvezetőjétől is.

Elmondta, hogy a kiválasztott műveket – legyenek azok zenekari vagy kamara-, netán szólódarabok -, a Magyar Rádió Zenei Együttesei és művészei adják elő, akik örömmel vesznek részt ebben a közös munkában.

A felvételeket a rádió archívuma nemzeti kincsként megőrzi az utókor számára.

Évente mintegy 15-20 zeneművet rögzíthetnek, az első felvétel 2018 tavaszán készülhet el.

Inspirálhatja a magyar zeneszerzőket

A testületbe a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia és a Magyar Zeneszerzők Egyesülete delegál egy-egy tagot. Jelenleg Madarász Iván zeneszerző, a Zeneakadémia professzora; Sáry László zeneszerző, a Katona József Színház zenei vezetője és Záborszky Kálmán karmester, a Zuglói Filharmónia művészeti vezetője az október 1. óta működő testület tagja, mandátumuk legfeljebb három évre szól.

A Zenei Lektorátus havonta ülésezik, feladata a jelen és a közelmúlt kiemelkedő magyar műveinek felkutatása, a zeneszerzők által a testület számára benyújtott művek minősítése, értékelése, javaslattétel az MTVA számára stúdiófelvételek készítésére. Egy zeneszerzőtől egy évben maximum két zeneművet rögzíthetnek.

Madarász Iván kiemelte:

A felvételkészítés új dimenzióba lép, a korábbi évekhez képest „turbófokozatra” kapcsolhatnak, olyan pénzügyi keret áll rendelkezésre, amely számos mű felvételét teszi lehetővé.

„Úgy érzem, hogy ez nagyon jó befektetés” – fogalmazott, hozzátéve: a kompozíciók rögzítésének reménye inspirálóan hathat a magyar zeneszerzőkre.

Sáry László is örömét fejezte ki, hogy hosszú idő kihagyása után újra mecénása az új magyar zenének a rádió.

Záborszky Kálmán elmondta: kíváncsian várja a munkát, hiszen karmesterként más szempontok szerint gondolkodik, elsősorban a közönség oldaláról ítéli meg a műveket. A művek elbírálásánál elsősorban azt fogja vizsgálni, hogy kivinné-e a színpadra az adott darabot. Hozzátette: nem zeneszerzői, hanem előadóművészi oldalról keresi majd a kulcsot a döntéshez.

A borítóképen Devich Márton látható. MTI/Máthé Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában