Népi Építészeti Program

2020.09.22. 16:45

Megduplázódott a támogatási igények száma

A kérelmet benyújtók között legtöbb a magánszemély.

Badacsonytomaj, 2019. május 24. Turisták érkeznek és pihennek meg az 1795-ben épült paraszt-barokk stílusú Szegedy Róza-ház udvarán. A Balatonfelvidék egyik legismertebb építészeti emlékét évente sokezer hazai és külföldi turista keresi fel. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTVA/bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Kétszer annyi kérelem érkezett a magyarországi népi épített örökség megóvását célzó Népi Építészeti Program legutóbbi pályázatára, mint az előző kiírásra: ezúttal 403-an nyújtottak be kérelmet népi ingatlanjuk teljes körű vagy részleges felújítására.

A magyar kormány által elindított, 2019 óta a Teleki László Alapítvány lebonyolításában, évi 1,5 milliárd forintos keretből zajló program célja, hogy vissza nem térítendő támogatást nyújtson olyan védett épületek tulajdonosainak, amelyek népi építészeti értéket képviselnek – közölte kedden a Teleki László Alapítvány.

A nagy érdeklődés és a szeptember 14-én zárult pályázatra benyújtott kérelmek magas száma azt jelzi, hogy a program beindult, az összesített pénzügyi igény messze meghaladja az éves kiosztható keretet.

„Egy jó programnak így kell működnie” – értékelte az eredményeket Diószegi László, az alapítvány igazgatója.

A kiírók tájékoztatása szerint a legtöbben a dél-dunántúli régióból érdeklődtek a program iránt, innen 132 igénylés érkezett. Ezt követi az észak-magyarországi régió (70), majd Közép-Dunántúl (68). A nyugat-dunántúli régióból 47, az észak-alföldiből 34, a dél-alföldiből 27, míg a közép-magyarországiból 25 igénylés érkezett.

A kérelmet benyújtók között legtöbb a magánszemély (298), aztán a helyi önkormányzat (89), majd a gazdasági társaság (6), az egyházi jogi személy (4), az egyéb kategóriába sorolható kérelmező (4), az alapítvány és a helyi nemzetiségi önkormányzat (1-1).

Mint a közlemény emlékeztet, a Népi Építészeti Program a műemléki értéket képviselő, védelem alatt álló, épített örökség egyedi elemeinek veszélyelhárításához, megóvásához, részleges vagy teljes helyreállításához biztosít forrást. Az odaítélhető vissza nem térítendő támogatás összege kérelmenként legalább 500 ezer, legfeljebb 20 millió forint.

A támogatási kérelmek elbírálását a Miniszterelnökséget vezető miniszter által felkért bíráló bizottság végzi.

A támogatás mértéke természetes személyek és önkormányzatok (ideértve a kisebbségi önkormányzatokat is) esetén a tevékenység megvalósítása során felmerülő összköltség legfeljebb 80 százaléka, egyéb esetben legfeljebb 50 százaléka.

Borítókép: illusztráció / Turisták érkeznek és pihennek meg az 1795-ben épült paraszt-barokk stílusú Szegedy Róza-ház udvarán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában