szavalás és klip

2017.11.12. 21:57

Péter Lea nyerte meg a II. Nemzeti VERSenyt

A szerbiai Óbecséről érkező Péter Lea nyerte meg a II. Nemzeti VERSenyt a Nemzeti Színházban. A Magyar Versmondók Egyesülete és a színház közös szervezésében megvalósuló szavalóverseny döntőjét szombaton és vasárnap tartották a magyar nyelv napja alkalmából.

A döntőben 23 versenyző lépett színpadra, akiknek egy-egy versklipjét is megnézhette a közönség.

Az első helyezett, 21 éves vajdasági Péter Lea mögött Csiha Marianna 32 éves halásztelki versenyző lett a második, míg a harmadik helyezett Gál Réka Ágota 17 éves hetényi (Szlovákia) versenyző lett.

Péter Lea versklipje Simon Márton Háromnegyed négy című műve, első verse Terék Anna Kunigunda útja, második verse Arany János A walesi bárdok című balladája volt.

A döntő teltház előtt zajlott a Nemzeti Színházban. Az elmúlt kilenc hónap alatt, három fordulóban, több mint 200 versenyző mérettette meg magát a versenysorozaton – közölték a szervezők vasárnap az MTI-vel.

Mint írják, az alkotók és előadók versben és filmekben is megmutatták, számukra mit jelent a magyar költészet. A legfiatalabb versenyző 5, a legidősebb 94 éves volt, az utóbbi résztvevő, Jobák Márta másodjára jutott be a Nemzeti VERSeny döntőjébe versmondása és versklipje révén.

A zsűri munkájában részt vett Bakos-Kiss Gábor színművész, Kiss László rendező, Lutter Imre előadóművész, producer, Nagy-Kálózy Eszter színművész és Szabó László médiaszakember, hozzájuk csatlakozott a döntőben Fehér Ildikó és Olt Tamás színművész.

A díjkiosztó gálaesten, amit Dunai Csenge színész vezetett, Lutter Imre, a verseny főszervezője mellett a rendezvény védnöke, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke köszöntötte a résztvevőket, és a tavalyi győztessel, Pál Péter színészhallgatóval közösen adták át a díjazottaknak a több százezer forint értékű jutalmakat: díszkiadású köteteket, könyvkülönlegességeket, médiapadokat, tableteket, szakmai továbbképzéseket, koncertjegyeket és színházbérleteket.

A verseny első három helyezettje a november végi Kaleidoszkóp VersFesztiválon a Váci Dunakanyar Színházban is fellép.

Arany János művének feldolgozásáért különdíjat kapott Sinágel József, továbbá Jobák Márta 94 éves versenyző életműdíjat kapott, versklipjéért különdíjat vehetett át Dupák Fanni és Török Luca Kata.

A közlemény Lutter Imrét idézi, aki a gálán kiemelte: a versenyzők nem pusztán versmondásban, balladamondásban léptek a közönség elé, hanem versklipekkel, versfilmes alkotásokkal. Újszerű a Nemzeti VERSeny a hagyományos versmondó versenyekhez képest abban is, hogy a két virtuális elődöntő során a zsűri mellett a nézők is szavazhattak. Így a Nemzeti Színházban zajló élő döntőben a zsűri és a nézők által közösen bejuttatott 23 versenyző filmes alkotását, versmondását és balladamondását láthatta a közönség.

„Új műfaj születik a versklipekkel, ami teret ad annak, hogy mindenki szabadon megmutathassa a versekhez fűződő egyéni viszonyát, érzelmeit és gondolatait” – idézik Kiss László szavait.

Vidnyánszky Attilát is idézik, aki elmondta: a nemzet összetartozásának, felemelkedésének egyik kiemelkedő pontja az, amikor a költészet, a színház, a pódiumművészet anyaországi és határon túli képviselői a magyar kultúra révén közösen tudnak gondolkodni, érezni, célokat találni.

A szakmai zsűri a döntő résztvevőit, videoklipjeik és bemutatott versmondásuk alapján arany, ezüst és bronz minősítésben részesítette.

A verseny támogatója az NKA, az MMA és az Arany János Emlékbizottság volt. A Nemzeti VERSenyt 2018-ban harmadik alkalommal fogja meghirdetni a Nemzeti Színház és a Magyar Versmondók Egyesülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában