részletes beszámoló

2017.10.19. 12:03

Sárosdi Lilla kimondta zaklatója nevét (videó) – az érintett cáfol

Sárosdi Lilla színésznő a Weinstein-ügy kirobbanása után döbbenetes döntést hozott: közösségi oldalán részletes posztban írta meg, hogyan próbálta egy rendező 20 éve orális szexre kényszeríteni. Túl azon, hogy Sárosdi vallomása lavinát indított el, egyre többen követik, most a Facebookon közzétett videóban megnevezi az illetőt.

Mint arról korábban beszámoltunk, Sárosdi Lilla színésznő, Schilling Árpád felesége a Facebookon robbantott, amikor beszámolt arról, hogy kezdő színész korában milyen módon akarta egy nagy hatalmú rendező szó szerint térdre kényszeríteni.

A színésznő lelkébe, szívébe egy életre bevésődtek a történtek, egyebek között így idézi fel azt a szörnyű estét:

„Következő pillanatban egy fehér BMW- ben ültem mellettem a nagyrendező a kedves barát a volánnál, a margit -hídnál -sosem feledem a képet -oldara nezek látom a parlamentet és előttem a nagyrendező térdel a kocsiülésen letolt sliccel pici löttyedt hímtagja limbál a szemem előtt “Puszild meg “ hallom az instrukciòt.” (sic)

Lilla nem fogta vissza magát, nem spórolt a visszataszító részletekkel.

Íme, a teljes poszt:

Ahogyan az várható volt, kommentek özöne árasztotta el az oldalát, rengetegen kiálltak mellette, sőt azóta még többen borítottak: Lovasi András énekes felesége, Földes Eszter színésznő és Sándor Erzsi színésznő-rádiós is elárulta, hogy korábban zaklatták őket.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1401483416629814&id=139588932819275

Sándor Erzsi is követte Sárosdit, és a posztjában ő egyből meg is nevezi az illetőt.

Persze a kommentelők és az ország-világ egyre hangosabban követelte, hogy a botrány kirobbantója: Sárosdi Lilla árulja el végre a ma már fiatalokat tanító „nagyember” nevét, ő pedig megtette. Videofelvételt készített, amelyben kimondta: Marton Lászlóról beszélt eddig, a Vígszínház egykori igazgatójáról, a már 74 éves, számos rangos díjjal rendelkező színigazgatóról és rendezőről, aki a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen osztályvezető tanárként is dolgozik.

Íme, a videó:

Marton László alig pár órával a színésznő videója után rövid közleményben tudatta álláspontját:

„Sárosdi Lilla állítása minden valóságalapot nélkülöz. Rágalom! Ezért kénytelen vagyok a megfelelő lépések megtételére.”

- írta.

Az üggyel kapcsolatban egyre több színház is közleményben határolódik el a szereposztó díványok gyakorlatától, a Katona József Színházat eddig követte a Centrál és az Új Magyar Színház is.

A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ KÖZLEMÉNYE

Harvey Weinstein amerikai filmproducer szexuális zaklatási ügyével és Sárosdi Lilla színésznő nyilvánosságra hozott történetével kapcsolatban színházunkhoz több sajtómegkeresés érkezett a napokban, melyek a hazai színházi szféra lehetséges érintettségét vizsgálják. Az üggyel kapcsolatos álláspontunk a következő.

1. A Katona József Színház mélyen elítéli a fizikai és verbális erőszak, a testi vagy lelki megalázás minden formáját. Az emberi méltóság sérthetetlenségének minden, emberek közötti kapcsolat alapját kell képeznie, ugyanúgy a családon, magánszférán belül, mint a munkahelyeken. Elítéljük az alá- és fölérendeltségi viszony bármilyen jellegű kihasználását és a hatalommal való visszaélést, legyen szó tanár és diák, vállalkozásban, vagy állami szférában dolgozó vezető és beosztott, vagy éppen színházi rendező és színész közötti helyzetekről. Azonban attól is óva intenénk mindenkit, hogy a napvilágra került szomorú eset alapján a magyar színházakat és a magyar színházi élet egészét általánosságban elítélő következtetésre jusson.

2. A Katona József Színház Nonprofit Kft. Üzemi Szabályzata – mely érvényes minden alkalmazottra és a színházzal egyéb szerződéses jogviszonyban állókra -, többek között előírja egymás méltóságának tiszteletben tartását, és felhívja figyelmet azokra a belső fórumokra, ahol a kollégák a munkakörülményeket érintő észrevételeket megtehetik.

3. Társulatunk tagjainak szakmai előmenetele és elismerése kizárólag tehetségükkel, egyéni teljesítményükkel és munkájuk minőségével van összefüggésben. A Katona több mint 30 éves fennállása alatt nem fordult elő zaklatási ügy, de ha ilyen eset tudomásunkra jut, természetesen nem maradhat következmények nélkül.

 

Időközben, miután Marton László röviden, de határozottan rágalomnak minősítette Sárosdi vádjait, a Vígszínház, ahol Marton főrendező, ugyancsak közleményt adott ki:

A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában