Kétezer forint névértékű

2020.11.20. 08:35

Új emlékérmével bővült a nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat

Új emlékérmével bővült a nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozat: a Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium tiszteletére kétezer forint névértékű bronzpatinázott színesfém emlékérmét bocsátott ki szerdán a Magyar Nemzeti Bank.

Forrás: Shutterstock

A Debrecen, Református Nagytemplom és Kollégium Nemzeti Emlékhely megnevezésű emlékérme a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) kezdeményezésére 2014-ben indult, a hazai nemzeti emlékhelyeket bemutató sorozatot gazdagítja.

Az emlékérme a Somogyvár-Kupavár, a Mohácsi, a Rákoskeresztúri Újköztemető, a Fiumei úti sírkert, az Esztergom, Várhegy és Víziváros nemzeti emlékhelyeket, valamint az Országház és környéke kiemelt nemzeti emlékhelyet követi a sorban olvasható a NÖRI és a Magyar Nemzeti Bank közös közleményében.

A Debreceni Református Nagytemplom és Kollégium tiszteletére megjelenő emlékérmék egy olyan nemzeti emlékhelyre hívják fel a figyelmet, ahol a magyarországi reformátusok vallási türelemért folytatott küzdelme, a protestáns művelődés- és intézményrendszer fejlődése és virágzása zajlott. Az 1538 óta működő Kollégium a magyar irodalmi, tudományos és politikai élet egyik szellemi bölcsője írják a szerdai közleményben.

Az emlékhely emellett a szabadságharc örökségét és a függetlenségi politikai hagyományt képviseli. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc idején, 1849. április 14-én itt fogadta el az ideiglenesen Debrecenben ülésező magyar országgyűlés a Függetlenségi nyilatkozatot, és mondta ki a Habsburg-ház trónfosztását. 1944. december 21-én ugyanitt kezdte meg működését az Ideiglenes Nemzetgyűlés, amely a második világháború után egy új, demokratikus Magyarország felépítését tűzte ki célul.

Az emlékérme kibocsátásának apropóját az adja, hogy épp 100 évvel ezelőtt jelent meg Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című műve, melynek cselekménye a Kollégiumhoz köthető idézik fel.

Az emlékérmét Tóth Zoltán ötvös iparművész tervezte. Előlapján a középkorban a Református Nagytemplom helyén álló Szent András-templom boltozati zárókövének ábrázolása látható. A zászlóval ábrázolt bárány az emlékhely meghatározó szimbóluma, hiszen a motívum református jelképként a városi címerben is megjelenik. Az előlapon ábrázolt zárókövet a Debreceni Református Kollégium múzeuma őrzi.

Az emlékérme hátlapja a Debrecen, Református Nagytemplom és Kollégium nemzeti emlékhely épületeinek, a Református Nagytemplom tornyának, valamint a háttérben a Debreceni Református Kollégium épületének részletét ábrázolja.

A recézett szélű emlékérme a sorozat többi tagjához hasonlóan 90 százalék réz és 10 százalék cink ötvözetéből készült, súlya 18,4 gramm, átmérője 37 milliméter. Az emlékérméből 7 ezer darab készíthető.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában