nehéz múlt van mögöttük

2018.10.14. 20:05

Ünnepli negyvenéves fennállását a marosvásárhelyi táncház

Negyven éve alapították a marosvásárhelyi táncházat; a jubileumot a marosvásárhelyi Kultúrpalotában vetítéssel egybekötött emlékezéssel, tortával és hajnalig tartó mulatsággal ünnepelték az egykori és mai táncházasok.

Noha 1978 októberében a sajtó is tudósított a marosvásárhelyi táncház elindulásáról, a mozgalom már a kezdetekben akadályokba ütközött – emlékezett az M5 csatorna vasárnapi kulturális híradójában Mánya Zita költő.

Mint felidézte, a táncház kibontakozását a pártszervek minden módon igyekeztek akadályozni, ezért az induláshoz némi „székely fondorlatra” is szükség volt: az Igaz Szó szerkesztőségében volt egy nagyobb terem, ahol író-olvasó találkozókat szervezett a szépirodalmi folyóirat, ehhez csatlakozott a táncház is.

Aztán ismét betiltások, új helyszínek következtek, majd a rendszerváltás után három mérnök 1996-ban létrehozta a Folk Center Alapítványt, amely ma is szervezi a táncházat.

Ferencz Zsolt, a Folk Center Alapítvány elnöke hangsúlyozta, a marosvásárhelyi táncház tudomása szerint az egyetlen az erdélyi táncházak közül, amely mögött nincs állami intézmény, hivatásos vagy amatőr tánccsoport.

A vásárhelyi táncház különlegessége, hogy mindig élő zenére táncolnak, sokszor a falusi muzsikusok húzzák a talpalávalót. Így volt ez a szombat esti ünnepségen is, amelyen az egykori táncházzenekarok mellett a péterlaki Csiszár Aladár vagy a vajdaszentiványi Horváth Elek muzsikájára lehetett ropni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában