Jégkorong divízió I/A-vb

2019.05.08. 11:30

A realitás a nem feljutó, de nem kieső pozíció valamelyike

Majoross Gergely szerint jobban összhangba kell hozni a terveket, a célokat és a realitást a magyar jégkorong-válogatottnál, amely az ötödik helyen végzett a vasárnap zárult nurszultani divízió I/A világbajnokság.

A megbízott szövetségi kapitány az M1 aktuális csatornának adott szerdai interjúban elmondta: elemzik, hogy mik voltak a jó események, és mit kellett volna máshogy, jobban csinálni a kazah fővárosban. Rámutatott:

fontos, hogy ebből aztán készüljön anyag, ami hasznára lehet a jövő stábjának.

„Alapvetően ez nem volt egy sikeres világbajnokság, annak ellenére, hogy az elmúlt években ez sokszor előfordult, többször voltunk negyedikek vagy ötödikek.” – fogalmazott.

Hangsúlyozta, a realitás jelenleg – ha nem is az ötödik hely -, de mindenképp a nem feljutó és nem kieső pozíciók egyike.

„Azon kell dolgoznunk, hogy a bravúr, ami a feljutás lehet, minél többször kifuthasson az eredményeinkből”

- fejtette ki Majoross, aki a világbajnokság előtti héten vette át a nemzeti csapat irányítását, miután a szövetségi kapitány, a finn Jarmo Tolvanen kórházba került. Ennek kapcsán elmondta: ha ő maga állította volna össze a vb-keretet, az akkor is hasonló lett volna, esetleg egy-egy embert kicserélt volna.

„De nem látom az a posztot, ahol nagyon nagyot lehetett volna változtatni. Tolvanen mester nem hozott olyan eget rengető döntést, amivel a stáb ne értett volna egyet”

- mondta.

Kitért rá: nem gondolja, hogy a tornán ne tette volna oda magát mindenki.

„Egyszerűen csak sokszor nem voltak rendben a gondolatok.

Sokszor tűntünk kétségbeesettnek, útját nem találónak. A helyzet is nehéz volt, de ez nem lehet kifogás.”

Majoross kitért rá, egy ilyen tornán, ahol hét nap alatt öt mérkőzés vár a válogatottra, gyorsan felül kell kerekedni a nehézségeken, akármi is jön szembe.

„Mi ebben nem voltunk igazán jók. Tulajdonképpen mind az öt mérkőzésbe jól álltunk bele, de

túl könnyen tértünk le a helyes útról, túl könnyen váltunk törékennyé és sebezhetővé, elsősorban fejben.”

- nyilatkozott.

Mint mondta, ennek lehetett az egyik oka, hogy a szövetségi kapitány egészségügyi okok miatt nem tudott velük tartani, így megváltozott edzői stáb irányította a válogatottat. Hozzátette: az is lehet, hogy ez a csapat ma egyszerűen ilyen, s dolgozniuk kell rajta, hogy sokkal erősebbek legyenek fejben a játékosok.

„Át kell szabnunk a kabátot, jobban összhangba kell hozni a terveket, a célokat és a realitást.

Ennek ellenére azt gondolom: ugyanúgy kifuthat a feljutás öt-, hét- vagy nyolcévente, mint ahogy az elmúlt tizenegynéhány évben kétszer is megtörtént. De látni kell, hogy ma ez a divízió sokkal nehezebb és kiegyenlítettebb, mint bármikor korábban” – fejtette ki.

Arra a kérdésre, hogy a vb-n gyengébben szereplő honosított játékosok helyett megérné-e a jövőben fiatal magyar játékosokat bevetni, azt felelte: át kell gondolni a célokat.

„Ha kergetjük tovább ezt a feljutáskérdést, akkor magas minőség kell továbbra is. Hogy ezt a magas minőséget ezek a kettős útleveles játékosok tudják-e hozni, vagy más dupla útlevelesek fogják, vagy esetleg fiatalok, ez a jövő kérdése” – fogalmazott.

„Az első nagy kérdés, megrettenünk-e attól: valószínűleg egy ideig nem fogunk feljutni. Meg kell gondolni, hogy mi a stratégia, merünk-e vágni nagyobb projektekbe, amikben benne van a kockázat” – szögezte le, arra utalva, hogy olyan, korábban a divízió I/A-ban biztos helyet elfoglaló csapatok, mint például a lengyel, az ukrán vagy a japán kiestek, és évek óta nem tudnak visszajutni a harmadosztályból.

A nurszultani tornáról a veretlenül győztes kazah és a második fehérorosz válogatott lesz ott a jövő évi svájci elit-világbajnokságon. A további sorrend Koreai Köztársaság, Szlovénia és Magyarország volt, az utolsó Litvánia jövőre a divízió I/B-ben szerepel, míg a harmadosztályból a román együttes jutott fel.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!