Szomorú vasárnap

2019.07.04. 23:00

Hatvanöt éve vesztette el a berni vb-döntőt az Aranycsapat

Bár a németek legyőzték a magyar válogatottat, azt nem tudták bebizonyítani, hogy jobbak nála.

Formation of Hungary's national football team prior to the 1954 FIFA World Cup final against Germany: Ferenc Puskas, Gyula Grosics, Gyula Lorant, Nandor Hidegkuti, Jozsef Bozsik, Jozsef Zakarias, Mihaly Lantos, Jenö Buzanski, Mihaly Toth, Sandor Kocsis and Zoltan Czibor.

Forrás: Schirner Sportfoto / dpa Picture-Alliance / AFP

A magyar labdarúgó-válogatott hatvanöt éve elvesztett berni világbajnoki döntőjére emlékezett csütörtökön az Aranycsapat Testület. Az ünnepségen id. Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke felidézte, hogy Németországban öt évvel ezelőtt a hatvanadik évfordulóra állami ünnepségsorozatot tartottak, mert ez a diadal számukra sorsfordító volt a második világháború után, ugyanis visszaadta nekik a nemzeti önbecsülésüket. „Ezzel szemben

Budapesten tüntetéssorozat kezdődött az elveszített döntő után,

amelynek elsődleges célpontja Sebes Gusztáv szövetségi kapitány és Puskás Ferenc volt” – emlékeztetett id. Lomnici Zoltán, aki elárulta, a tüntetők megdobálták a szakvezető ablakait is. Id. Lomnici arról is beszélt, hogy

a sportújságírók az Uruguay elleni elődöntőt választották az évszázad mérkőzésének, amelyen a magyarok hosszabbításban 4-2-re győzték le az akkor címvédő dél-amerikaiakat.

„Az Aranycsapatnak az 1956-os forradalom vetett véget, így a történelem elvette tőlünk az utána következő éveket” – zárta szavait id. Lomnici.

Bajkai István, az Aranycsapat Testület alelnöke arról beszélt, hogy valami megtört a legendás csapatban, amikor 2-0-s előnye után az NSZK a 19. percre egyenlített.

„Az a hit fogyhatott el, hogy meg tudják nyerni. A tudás és a küzdelem megvolt” – mondta a fideszes országgyűlési képviselő, aki kifejtette, a magyarok még így is jobbak voltak, noha végül vereséget szenvedtek. Úgy fogalmazott:

„Legyőzték az Aranycsapatot, de azt nem tudták bebizonyítani, hogy jobbak nála.”

Az Aranycsapat úgy várta a svájci világbajnokság 1954. július 4-én rendezett berni döntőjét, hogy 1950 májusa, az Ausztriától elszenvedett vereség óta nem kapott ki. Ellenfelét, az NSZK-t pedig a csoportkörben 8-3-ra legyőzte, ahogy Bajkai fogalmazott, „könnyedén, iskolázva”. A fináléban Puskás és Czibor Zoltán góljaival a nyolcadik percben már 2-0-ra vezetett, azonban a rivális tíz perc alatt egyenlített, majd Helmut Rahn a 84. percben a győztes gólt is megszerezte. A hátralévő időben Puskás ugyan másodszor betalált, de gólját nem adta meg a játékvezető, így az NSZK hatalmas meglepetésre 3-2-re győzött.

Borítóképünkön a magyar válogatott az 1954. július 4-i mérkőzésen Bernben: Puskás Ferenc, Grosics Gyula, Lóránt Gyula, Hidegkuti Nándor, Bozsik József, Zakariás József, Lantos Mihály, Buzánszky Jenő, Tóth Mihály, Kocsis Sándor és Czibor Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!