mob

2020.01.09. 11:20

Idén 1100 mintavételt javasoltak az olimpiai sportágak számára

A doppingvizsgálatok felosztásáról is tárgyalt idei első ülésén a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöksége.

Fábián László sportigazgató ismertette, hogy az Emmi sportért felelős államtitkársága 2020-ra 1500 államilag finanszírozott doppingvizsgálatot tervez – olvasható a MOB honlapján a szerdai eseményről.

A vizsgálatokra vonatkozó előterjesztés tartalmazza, hogy a MOB közgyűlésének november 30-án hozott döntése értelmében

az ifjúsági téli olimpián, valamint a felnőtt nyári olimpián induló versenyzők csak az előírt negatív doppingvizsgálat teljesítése esetén vehetnek részt a játékokon.

A MOB 2020-ra 1100 mintavétel felosztását javasolja az olimpiai sportágak számára,

ebből 535 mintavétel konkrétan az idei – felnőtt és ifjúsági – olimpiai eseményekhez köthető.

Tekintettel a 2021-es téli és nyári EYOF versenyeire, már idén szükséges 65 vizsgálat elvégzése az eseményekre készülő versenyzők számára is. Az előző évek mintájára pedig a fennmaradó 500 doppingvizsgálat az olimpiai sportágak között kerül felosztásra a sportág jellege és az évi feladatok függvényében.

A Gerevich Aladár-sportösztöndíj tekintetében, valamint a versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatásának felosztásánál alapelv volt – tekintettel az olimpia évére és az ötkarikás kvalifikációkra -, hogy egyik sportág sem járhat rosszabbul, mint 2019-ben. Orendi Mihály alelnök arról tájékoztatott, hogy a MOB sportszakmai bizottságában egyetértés van arról, hogy ennyi pénz még nem volt a magyar sportban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!