döntés

2020.02.05. 18:49

Egy évre eltiltották az olimpiai bajnok Burján Csabát

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) etikai és fegyelmi bizottsága egy évre eltiltotta az olimpiai bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázót, Burján Csabát.

Budapest 20191206 Rövidpályás gyorskorcsolya Short Track 2019 sajtótájékoztató Burján CSaba Fotó Hunskate-Gémesi Balázs

Forrás: Hunskate

Fotó: Gémesi Balázs

A testület – amint az a szövetség honlapján olvasható szerdai közleményből kiderül – megállapította, hogy a versenyző a közösségi médiában december 3-án közzétett bejegyzésével fegyelmi és etikai vétséget követett el. Emiatt „a rövidpályás gyorskorcsolya-válogatottban, a válogatott edzéseken és edzőtáborban való részvételtől, valamint az MOKSZ versenynaptárában szereplő versenyektől egy év időtartamra eltiltotta”.

Burján Csaba válogatott kerettagságát Telegdi Attila, a szövetség gyorsasági ágazati sportigazgatója 2019. december 5-én függesztette fel a fegyelmi eljárás lezárásáig. Mivel a felfüggesztés időszaka beleszámít a büntetés időtartamába, az eltiltás december 5-én jár le.

A tájékoztatás kitér arra is, hogy a versenyző a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül írásban fellebbezést nyújthat be.

A 25 éves sportoló Kínát sértő mondatot posztolt a repülőtéri várakozás pillanatait és a tömeget megörökítve Instagram-oldalára, amikor a válogatott Nagojából utazott Sanghajba. Bánhidi Ákos csapatvezető döntése értelmében Burján nem lépett jégre a kínai metropoliszban, hazautazott Kínából, majd fegyelmi eljárást indítottak ellene.

A gyorskorcsolyázó, aki azóta bocsánatot kért tettéért, emiatt kihagyta január végén a debreceni Európa-bajnokságot is.

Az eset miatt lemondott a válogatott kínai vezetőedzője, Csang Csing Lina, de az MOKSZ azt nem fogadta el, így a 2013 óta Magyarországon dolgozó szakember a kontinensviadalon a szokott módon, a jég mellett állva segítette a magyar versenyzőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!