Jegyzet

2022.03.25. 06:30

Elege lett

A női tenisz-világranglista élén álló Ashliegh Barty szerdán különösebb előzmények nélkül másodszor is bejelentette a visszavonulását. A huszonöt éves ausztrál sportoló döntésén csak az lepődött meg, aki nem ismeri az élettörténetét. Barty 2014 végén már egyszer megmosolyogtatta a tenisztársadalmat, akkor eldöntötte, hogy esze ágában sincs többet teniszezni, sokkal nagyobb kihívást lát a krikettben. Mérsékelt sportsikerek után 2016 februárjában illeszkedett vissza a női tenisz világába. Apránként lépdelt felfelé a ranglétrán, 2018-ban jött el az ő ideje: megnyerte a US Opent, rá egy évre a Roland Garrost, idén pedig hazai pályán az Australian Opent. Három másik Grand Slam-versenyen döntőt játszott, 2019 júniusa és 2022 márciusa között összesen 120 hetet töltött a világranglista élén.

Az idei Australian Open előtt – utólag sokat sejtetően – hangsúlyozta, hogy élete álma válna valóra, ha Melbourne-ben nyerni tudna. – Hazai pályán, a saját közönségem előtt. Igen, az lenne az igazi – mondta tavaly decemberben. És miután kipipálta az igazit, soha többé nem láttuk teniszezni, a közönségtől január 29-én elbúcsúzott. Szerda óta azt is tudjuk, hogy a csúcson hagyta abba.

– Mindig is szeretni fogom a teniszt, hiszen eddig erről szólt az életem, de úgy gondolom, fontos, hogy az életemet ezentúl Ash Barty mint ember élvezhessem, és nem úgy, mint Ash Barty sportoló – jelentette be szerdán.

Elege lett. 

Az vesse rá az első követ, aki még soha nem unta meg a munkáját, nem játszott el a gondolattal, hogy másnap felmond. Barty besokallt. 

Tökéletesen hidegen hagyja a pénz. Meg lehet érteni: a megkeresett 24 millió amerikai dollárból ellesz élete végéig, ha nagyon unatkozik, elmegy krikettezni, vagy ha arra is ráun, akkor még mindig visszatérhet a teniszpályára, mint annak idején a korábbi világelső Justine Henin vagy a legendás Björn Borg, akik szép csendben rájöttek arra, hogy egyvalamihez értenek igazán az életben, a teniszhez. Nehéz elképzelni, bár nem kizárt, hogy Barty talál még egy területet az életében, amelyen legalább úgy ki tud teljesedni, mint a teniszben. Ő megpróbálja, s az embernek óhatatlanul Kásás Tamás őszinte vallomása jut az ember eszébe. A háromszoros olimpiai bajnok, a londoni olimpia után a szó szoros értelmében visszavonult vízilabdázó nemrég határozottan állította, hogy egy porcikája sem kívánja a vizet, a sportközeget. Ő élni akar, a saját életét. Bartyval biztosan jól kijönnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában