Úszás

2022.07.11. 09:30

Klasszis úszóinknak az akadályúszás is megy: két arany a Világjátékokról

Újabb két magyar aranyérem született az egyesült államokbeli Birminghamben zajló Világjátékokon: a nem olimpiai sportágak seregszemléjén a vízi- és életmentés sportágban válogatott úszóink kitettek magukért, két váltóversenyt is megnyertek. A magyar küldöttség már hat aranynál tart, és az éremtábla ötödik helyén áll a Világjátékokon.

A magyar küldöttség a vízi- és életmentés sportág versenyein három számban volt érdekelt. A 4x50 méteres akadályúszásban női és férfi stafétánk egyaránt aranyérmes lett, míg az egyéni versenyeken a női 200 méteres akadályúszásban Jakabos Zsuzsanna a negyedik helyen végzett – írja a Magyar Nemzet

Női váltónk századmásodpercre ugyanannyit úszott, mint a lengyel váltó, így két csapat is a dobogó tetejére állhatott, s a győztesek tiszteletére két himnuszt játszottak le. Ezt követte a férfiverseny döntője, ebben a mieink magabiztos győzelmet arattak, megelőzve az olaszokat és a japánokat. A nők 1:49,05, a férfiak pedig 1:34,91 perc alatt teljesítették a távot, mindkét időeredmény Világjátékok-rekord.

A győztes női váltónkban Senánszky Petra, Gyurinovics Fanni, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó Evelyn és Ugrai Panna, a férfi stafétában pedig Szabó Szebasztián, Gyárfás Bence, Takács Krisztián, Balog Gábor és Giczi Mátyás kapott helyet.

Jakabos Zsuzsanna egyéni csúcsot úszott 200 méter akadályon, de az éremhez ez nem volt elegendő, csak a negyedik helyhez. Európa-bajnoknőnk emiatt azonban nem volt csalódott.

– A váltóval megvalósítottuk azt, amiért jöttünk – nyilatkozta Jakabos Zsuzsanna.

Férfiváltónk tagjai biztosak voltak abban, hogy ezt a döntőt csak rekorddal lehet megnyerni.

– Világjátékok-csúcs lett a vége, és nagyon örülök, hogy ehhez a győzelemhez hozzá tudtam segíteni a stafétát. Ráadásul a világcsúcstól mindössze egy tizedre voltunk – összegzett a budapesti vizes vb-n 50 méter gyorson negyedik Szabó Szebasztián.

A versenyeken jelen volt Deutsch Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke is.

– Most először van alkalmam itt lenni a Világjátékokon. Fantasztikus a hangulat, és a magyar sportolók is kiválóan teljesítenek. Jó látni azt, hogy az egyes sportágak képviselői a magyar csapaton belül mennyire összetartanak – mondta Deutsch Tamás, aki hozzátette: a Világjátékoknak egyre nagyobb az elismertsége.

– Ebben oroszlánrésze van Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének. Az ő kezdeményezése volt, hogy a NOB a világ nagy nem olimpiai sportszövetségeinek a lehető legszorosabb partnere legyen. Nem véletlen, hogy a megnyitó óta a központi stadionban a Világjátékok Nemzetközi Szövetségének zászlója mellett ott van a NOB lobogója is – jegyezte meg a MOB alelnöke.

A görkorcsolyázóknál a női 10 ezer méteres pontszerzőversenyben Gardi Dominika tizedik lett, a szumósoknál az open kategóriában Szilágyi Erik az első körben, míg Kerstner Róbert a másodikban búcsúzott. Véget ért a drónosok versenye is, ebben Rontó Roland a 16. helyen zárt.

A Világjátékokon három nap után Magyarország az éremtáblázat ötödik helyén áll 6 arannyal, 4 ezüsttel és 4 bronzzal.

Borítókép: Senánszky Petra immár négyszeres Világjátékok-győztes / Origo / CSUDAI SÁNDOR

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!