Európa-liga

2022.11.03. 18:15

Trabzonban egygólos vereséggel zárta a csoportkört a Ferencváros

A már biztos csoportelső Ferencváros 1-0-ra kikapott csütörtökön a török Trabzonspor vendégeként a labdarúgó Európa-liga hatodik, utolsó fordulójában.

A ferencvárosi Tokmac Nguen (j) és Manolis Siopis, a török csapat játékosa az Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában játszott Trabzonspor–Ferencváros mérkõzésen Trabzonban, a Senol Günes stadionban 2022. november 3-án

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A találkozót a görög Anasztasziosz Bakaszetasz kapufás gólja döntötte el a hetedik percben. Sikere ellenére a török bajnok maradt a harmadik a kvartettben, így átkerült a Konferencia-ligába, mert a csoport másik mérkőzésén a második Monaco legyőzte a Crvena zvezdát.

A tíz pontjával – minden idők legjobb magyar csoportszereplésével – első helyen záró Ferencváros nem lesz érdekelt a 16 közé jutásért sorra kerülő februári párharcok hétfői sorsolásán, majd csak a nyolc továbbjutóból kap ellenfelet a márciusi nyolcaddöntőre. 

DIBUSZ Dénes
A Ferencváros játékosai, elöl Dibusz Dénes csapatkapitány az Európa-liga csoportkörének 6. fordulójában játszott Trabzonspor-Ferencváros mérkőzés után Trabzonban, a Senol Günes stadionban 2022. november 3-án
Fotós: Illyés Tibor / Forrás: MTI

Az első perctől érződött, melyik csapatnak fontosabb a mérkőzés, ugyanis a Trabzonspor egyértelműen támadólag lépett fel, amikor nála volt a labda, míg a már csoportgyőztes Ferencváros inkább csak labdatartásra törekedett. 

A hazaiak aztán az első helyzetüket gólra váltották Bakaszetasz hajszálpontos lövésével, de közel jártak a másodikhoz is, mert Trézéguet hasonló helyről szintén a jobb kapufát találta el, ám ezúttal kifelé pattant a labda. Negyed óra elteltével meddővé szelídült a hazai csapat fölénye, bár ekkor is sokkal többet birtokolta a labdát, viszont helyzetekig már nem jutott el. 

A Ferencváros a félpályát is elvétve lépte át, végül a 32. percig kellett várni az első próbálkozására, de Ryan Mmaee fejese jócskán fölészállt. A meccs képe nem változott a szünetig, de Dibusznak egy ízben lábbal nagyot kellett védenie.

A folytatás már szakadó esőben kezdődött, a csapatok pedig visszavettek a tempóból. A Trabzonspor sem támadott le olyan elánnal, mint az első félidőben, mert vélhetően játékosai már tudták, hogy a harmadik helynél nem érhetnek feljebb, mert a csoport másik mérkőzésén a Monaco fölényesen vezet a Crvena zvezda ellen. A zöld-fehérek továbbra is csak a labda őrzésére koncentráltak, a törökök alkalmanként azért támadással is megpróbálkoztak, de az elszántság már hiányzott belőlük. A hazai szurkolók a 61. percben - a város országon belüli 61-es körzetszámára utalva - szokás szerint látványossággal készültek, ezúttal több mint tízezren kapcsolták be a lámpát a telefonjukon. Más szórakoztató mozzanat nem volt a meccs ezen szakaszában, tekintve, hogy egyik félnek sem volt miért küzdenie. A hajrában sem fokozódott az iram, így az eredmény nem változott a lefújásig.

 

A finálét május 31-én a Puskás Arénában rendezik.

 

Csercseszov: miért lennék mérges?

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző a várható tavaszi kupaszereplésről beszélt azok után, hogy a Ferencváros biztos csoportelsőként 1-0-s vereséget szenvedett a Trabzonspor vendégeként a labdarúgó Európa-liga utolsó fordulójában.

"Megszereztük az első helyet a csoportban, ezzel lezárult az Európa-liga első szakasza, a klub pedig 47 év után játszhat ismét tavasszal európai kupasorozatban. Miért lennék mérges?"

 - utalt az orosz szakember a zöld-fehérek 1974/75-ös idényben mutatott menetelésére, amikor a KEK-döntőig jutottak.

Csercseszov a mérkőzés kapcsán csak annyit mondott, hogy nagyon jó rivális ellen futballoztak, ennek ellenére nyerni szerettek volna, de az ellenfél ezt nem hagyta. Hozzátette, ezt a találkozót is kielemzik, mint mindegyiket, mert anélkül nem tudnának fejlődni.

Korábban írtuk:

90+3' – A játékvezető lefújta a mérkőzést. A törökök egy szépségdíjas góllal legyőzték a Ferencvárost, de a magyar bajnok csoportelsőként így is ott lesz tavasszal az Európa-liga nyolcaddöntőjében.

88. perc – Vécsei is besárgult.

87. perc – Egy hazai szöglet után Bardi próbálkozását védte Dibusz.

86. perc – Ez egyenlítési lehetőség volt. Kovacevic centikkel fejelt kapu mellé egy szabadrúgás után.

81. perc – Vécsei lőtt mintegy 18 méterről, Cakirnak először kellett a meccsen nagyot védenie.

51. perc – Vitor Hugo lépett oda Tokmacnak sárga lapot érően.

48. perc – Fradi helyzet: egy kontratámadás után Tokmac lőtt jobbról, kissé kisodródva a kapu bal oldala mellé.

47. perc – Samy Mmaee kapott sárga lapot egy teljesen felesleges szabálytalanság után, mert elrúgta a labdát.

45+1' – A törökök is megkapták az első sárga lapjukat. Abdülkadir Ömür kapta a sárgát, miután szabálytalanul szerelte Laidounit. Vége az első félidőnek.

41. perc – Egy labdaszerzés után Bakasetas lőhetett középről, Dibusz hatalmasat védett lábbal.

28. perc – Laidouni kapott sárga lapot Hamsík elleni szabálytalanságáért.

21. perc – Egy szöglet után Bartra fejelt a kapu elé, Dibusz vetődve tolta ki a jobb alsó felé tartó labdát.

13. perc – Egy megszerzett labda után gyors török akció, Trézéguet centikkel lőtt a jobb alsó sarok mellé.

7. perc – Vezet a Trabzonspor. Szinte a semmiből szerezte meg a vezetést a török csapat: Bakasetas irgalmatlanul nagy gólt lőtt, még a kapufa is segített neki. (1-0)

18:45 – Elkezdődött a mérkőzés. A Fradi indította útjára a labdát.

Korábban írtuk:

Dibusz Dénes áll a Ferencváros kapujában a Trabzonspor vendégeként a labdarúgó Európa-liga utolsó fordulós mérkőzésén annak ellenére, hogy két sárga lapja miatt egy újabb figyelmeztetéssel az eltiltását kockáztatná a nyolcaddöntőre.

Az ugyancsak két sárga lappal rendelkező Adama Traoré sérülés miatt Budapesten maradt, míg Botka Endre a cserepadon kapott helyet, így a védelem jobb szélén Henry Wingo szerepel.

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző a támadóknál több helyen is változtatott, mivel Traoré mellett Amer Gojak sem utazott el Trabzonba, ahol így a középcsatár Ryan Mmaeét ezúttal a Nguen Tokmac, Kristoffer Zachariassen duó segíti majd a szélekről.

A Trabzonspor–Ferencváros El-csoportmérkőzés magyar idő szerint 18.45-kor a német Harm Osmers sípjelére kezdődik a több mint 40 ezer férőhelyes Senol Günes Sportkomplexumban, amely a város nyugati szélén a Fekete-tenger partján helyezkedik el. A meccset az M4 Sport élőben közvetíti.

A Ferencváros biztos csoportgyőztesként nem lesz érdekelt a nyolcaddöntőbe jutásért sorra kerülő februári párharcok hétfői sorsolásán, majd csak a nyolc továbbjutóból kap ellenfelet a márciusi nyolcaddöntőre. A finálét május 31-én a Puskás Arénában rendezik.

A Ferencváros kezdőcsapata: Dibusz - Wingo, Knoester, S. Mmaee, Pászka - Vécsei, Laidouni, Esiti - Zachariassen, R. Mmaee, Nguen

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!