Előfutam

2024.06.20. 13:36

Székely Vágta: kétnapos lovas seregszemlét rendeznek Óriáspince-tetőn

Hagyományos helyszínén, a háromszéki Óriáspince-tetőn rendezik meg a hétvégén a Székely Vágtát, a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamát – írja az MTI.

MW

A Székely Vágta előfutama a Maksa melletti Óriáspince-tetőn 2015. július 11-én

Forrás: MTI

Fotó: Kátai Edit

A számos kulturális és hagyományőrző rendezvény – koncert, rockopera, íjász- és kaszkadőrbemutatók, díjugrató verseny, lovasbirkózás, agárfuttatás – kíséretében megtartandó kétnapos lovas seregszemle fővédnöke Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

A szervezők által közzétett program szerint a szombat délelőtti megnyitót követően a Góbé Olimpia szórakoztató csapatversenyein Kézdivásárhely, Maksa, Papolc, Sepsiszentgyörgy, Szováta, Zágon négyfős csapatai mérik össze ügyességüket. A Tekergők Kisegyüttes Égen-földön gyerekkoncertje után kerül sor a hagyományos díjugrató bemutatóra, majd a Tiltott Illés zenekar lép fel Illés és Fonográf dalokkal.

A gyermekeknek szervezett Kishuszár Vágta, a Góbé Futam és a Székely Vágta előfutamai szombat délután kezdődnek, ekkor kerül sor a lovasbirkózásra is. A napot Honfoglalás című rockopera, a Nemzeti Lovas Színház kaszkadőr jelenetekkel és lovasíjászattal színesített nagyszabású produkciója zárja.

Vasárnap délben huszárügyességi versennyel kezdődik a második nap, fellép a Kincskeresők Néptáncegyüttes, az Arany Griff Rend közreműködésével középkori hadi bemutatót és agárfuttatást tekinthetnek meg a Vágtára érkezők.

A Huszár Vágta után a Kishuszár Vágta döntője délután 5 órától, a Góbé Futam és a Székely Vágta döntői pedig 6-tól kezdődnek.

Az Óriáspince-tetőn a hétvégén állandó programok – gyermekfoglalkozások, kézműves vásár, állatsimogató, Incitato-kiállítás, a Vadon Lovas Klub által szervezett lovagoltatás, a Székelyföldi Szablyavívó Iskola bemutatója – várják még a székelyföldi közönséget.

Az ünnepélyes eredményhirdetés után a napot az Új Bojtorján koncertje zárja.

A Góbé futamra (amelyen bármilyen fajtájú és nemű, legalább négy éves lóval lehet indulni) 17 település, a Nemzeti Vágta előfutamának számító Székely Vágtára (amelyen a szabályzat szerint csak magyarországi, illetve külhoni magyar tenyésztésű lóval lehet indulni) 10 székelyföldi település nevezte be lovát és lovasát. A Székely Vágta és a Kishuszár Vágta legjobbjai kijutnak a Nemzeti Vágtára is.

A 17. Nemzeti Vágtát október 5. és 6. között rendezik a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában