Elnökségi ülés az MLSZ-ben

2017.10.17. 10:32

Ítéletet mondanak Bernd Storck munkájáról

A magyar válogatott szövetségi kapitányának ugyan 2018. június 30-ig van érvényes szerződése, ma délután viszont ismét a jövőjéről döntenek: a szakvezető menjen, vagy maradjon?

Budapest, 2017. október 9. Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány a Feröer-szigetek elleni világbajnoki selejtezõ mérkõzés elõtti sajtótájékoztatón a fõvárosi Új Hidegkuti Nándor Stadionban 2017. október 9-én. A két csapat október 10-én este kezdõdõ találkozóján a selejtezõcsoport harmadik helye a tét, a döntetlen a magyaroknak kedvezne. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

Az Andorra elleni idegenbeli kudarc után (0-1) Storck már felajánlotta lemondását, de ezt akkor nem fogadta el a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ), így maradhatott pozíciójában: egyszerre szövetségi kapitányként és sportigazgatóként is folytathatta a megkezdett munkát.

Viszont az utóbbi hetek, hónapok mutatott játéka, a Svájctól elszenvedett 5-2-es vereség, valamint a Feröer elleni kínkeserves 1-0-ás győzelem is kiverte a biztosítékot a szurkolóknál, és az MLSZ vezetősége is kész lehet belátni: ez nem mehet így tovább.

A következő tétmeccset ugyan csak jövő év márciusában játssza a válogatott, de idén lesz még két mérkőzése a csapatnak, mindkettő hazai pályán. November 10-én Luxemburgot, 14-én pedig Costa Ricát látjuk vendégül. Ha megszületik a döntés, és menesztik Storckot, már az új kapitány keze alatt futballozhatna a csapat, ami ugyan még nem lenne mérvadó, de a jövőt tekintve ezek a megmérettetések is számítanak.

A német szakember gyakran hangoztatta, hogy fiatal, épülő csapatunk van, amelynek időre van szüksége az összekovácsolódáshoz, de joggal kérdezheti bárki, hogy hol van ez az épülő csapat – Feröer ellen egyetlen fiatal játékosunk volt a kezdőben Nagy Ádám személyében. Az Andorra ellen játszott idegenbeli mérkőzés hozott egy vegyesebb összeállítást, amit tekinthetünk egy új csapat alapkőletételének (ebben nyilván nagy szerepe volt a sok sérültnek), ahol aztán senki nem találta a helyét. Egy mérkőzésből persze nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, de a képzeletbeli vár, mielőtt felépült volna, összedőlt.

Felmerül a kérdés: az elmúlt másfél év miért nem tudott kitermelni egy olyan játékost, aki stabil, meghatározó tagja lett a válogatottnak?

Csányi Sándor, az MLSZ elnöke korábban kijelentette, hogy a válogatottnak kutya kötelessége ott lenni 2020 nyarán Eb-résztvevőként a felcsúti stadionban, ehhez azonban – már sokadjára hangoztatva – gyökeres változásokra lesz szükség.

Ha az MLSZ felállítja az 54 éves szakembert, akkor kénytelen lesz felállítani azokat az embereket is, akikkel körbevette magát a kapitány, és akiknek a száma igencsak meghatározó. Gondoljunk csak az egykori klasszis futballistára, Storck segítőjére, Andreas Möllerre, vagy az U21-es csapat edzőjére Michael Borisra, nem beszélve az erőnléti edzőről, kapusedzőről és így tovább.

Az ügy ezáltal meglehetősen összetett:

  • ha elküldik Storckot, sok-sok megüresedő pozíció betöltésére kellene rövid időn belül, a feladatra leginkább alkalmas személyeket megtalálni
  • ha továbbra is bizalmat szavaznak neki, olyan útra kell lépni, ami előre vezet, és a szándékoknak végre a tettek mezején kéne lecsapódniuk
  • Sajnos eredményközpontú játék a futball, és annak hisznek, aki győz. Persze nem lehet mindent az edző nyakába varrni...

    Borítókép: Bernd Storck, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitány a Feröer-szigetek elleni világbajnoki selejtező mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.

    MTI Fotó / Illyés Tibor

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában