férfi kézilabda-eb

2018.01.12. 14:56

Profitálhatunk abból, hogy jól ismerjük a dánokat

Mikler Roland, a magyar férfi kézilabda-válogatott kapusa szerint szombaton, a horvátországi Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában hasznos lesz számukra, hogy tavaly háromszor is találkoztak aktuális ellenfelükkel, az olimpiai címvédő Dánia csapatával.

Budapest, 2018. január 11. Mikler Roland, a horvátországi kézilabda Európa-bajnokságra készülõ válogatott tagja az utolsó hazai edzésén a Vasas Fáy utcai kézilabdacsarnokában 2018. január 11-én. A magyar csapat elõször január 13-án lép pályára az olimpiai bajnok Dánok ellen. MTI Fotó: Illyés Tibor

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Illyés Tibor

„Szerintem nem változtattak sokat, hiszen abból a három meccsből az utóbbi kettőt már az új szövetségi kapitányukkal játszották, de láttuk az utolsó edzőmérkőzéseiket is” – nyilatkozta az MTI-nek pénteken Muraszentmártonban a Telekom Veszprém kapusa.

Hozzátette, vannak olyanok is a keretben, akik tavaly nem játszottak a skandinávok ellen, de egyikükön sem látni megilletődöttséget a nagy lehetőség miatt.

„Tudjuk, kikkel állunk szemben, ki az ellenfél, de ők is csak emberek, úgyhogy igyekszünk megfogni őket. Úgy érzem, jó mérkőzés lesz”

- jelentette ki Mikler.

A magyar válogatott tavaly januárban 27-25-re legyőzte a dánokat a franciaországi világbajnokság nyolcaddöntőjében, majd májusban Budapesten – hasonlóan nagy csatában – 25-25-ös döntetlent játszott a két együttes Európa-bajnoki selejtezőn, Aarhusban pedig 35-27-re a skandinávok győztek.

Az Európa-bajnokság előtt a magyarok csupán két barátságos mérkőzést játszottak, előbb 29-29-es döntetlent értek el Svédország vendégeként, majd 31-29-es vereséget szenvedtek.

„A két svédországi meccs alapján nagyon biztatóak a jelek, jó úton halad a csapat. Egy pici szerencsével talán győztesen hagyhattuk volna el a pályát, ami szerintem nagy szó, ennek ellenére természetesen még nem tökéletes a csapat” – vélekedett Mikler.

Mint elmondta, a pénteki edzésen is igyekeznek pontosítani a játékukat, és már kimondottan a dánok elleni taktikát gyakorolják.

A szombati meccs 20.30-kor kezdődik a D csoportban, Varasdon (Varazdin). A magyarok hétfőn az előző kontinenstornán ezüstérmes Spanyolországgal, szerdán pedig Csehországgal találkoznak. A csoportból az első három csapat jut a középdöntőbe.

Mikler veszprémi csapattársa, Ancsin Gábor úgy értékelt, gyorsan eltelt a felkészülési időszak, de hasznos volt, mivel az egész csapat nagyon jól dolgozott, úgyhogy készen állnak az előttük álló feladatokra.

„Az első és legfontosabb az összeszokottság, nagyon jót tett a csapatnak a két svédországi mérkőzés. A védekezést, illetve a lerohanást próbáltuk előtérbe helyezni. A lőtt gólok száma azt mutatja, veszélyesek vagyunk elöl, de védekezésben még van mit fejlődnünk” – nyilatkozta.

A jobbátlövő úgy fogalmazott, a lényeg, hogy mindent kiadjanak magukból a pályán, az első perctől a hatvanadikig teljes szívvel, százszázalékosan harcoljanak.

„Szerintem ez alapján fognak minket megítélni, és úgy gondolom, ez a csapat képes arra, hogy egymásért küzdjünk” – szögezte le.

A veszprémi kézilabdázókkal ellentétben a szegediek még nem tölthettek sok időt az új szövetségi kapitánnyal, Ljubormir Vranjessel. A MOL-Pick Szeged balátlövője, Bodó Richárd kifejtette, nagyon jó, szimpatikus edzőnek ismerte meg a svéd szakembert, aki nagyon jó edzéseket vezet.

„Semmilyen nyomást nem helyez ránk, hiszen fiatal csapatról van szó, de a fegyelmet megköveteli. Remélem, mindez megmutatkozik a pályán és az eredményeinken is”

- mondta.

Bodó elárulta, teljesen mást csinálnak Szegeden, mint a válogatottnál, de aki megtanulja Juan Carlos Pastor vezetőedző rendszerét, az szinte minden rendszerben tud játszani.

„Át kell állni, meg kell tanulni, amit Vranjes szeretne alkalmazni. Ezeket edzésen gyakoroljuk, és az irányítók nagyon sokat segítenek meccs közben, hogy melyik figurából mit szeretnénk kihozni. Közösen megoldjuk a feladatot az edzéseken és a meccseken is, és úgy gondolom, eddig jól működött mindez” – vélekedett a szegediek átlövője.

A magyar szövetség elvárása a nemzeti csapattal szemben a középdöntőbe jutás, de prémium csak a nyolc közé kerülés esetén jár a játékosoknak.

Borítókép: Mikler Roland, a horvátországi kézilabda Európa-bajnokságra készülő válogatott tagja az utolsó hazai edzésén a Vasas Fáy utcai kézilabdacsarnokában 2018. január 11-én.

MTI Fotó / Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában