máig rekorder

2017.11.17. 14:31

Tizenegy éve hunyt el Puskás Ferenc

Puskás Ferenc 2006. november 17-én halt meg. Temetését nemzeti gyásznappá nyilvánították, sírja a Szent István-bazilika altemplomában van.

Forrás: AFP / DPA

Fotó: ZENTRALBILD / A0028_Zentralbild

Ma tizenegy éve, hogy elhunyt minden idők egyik legjobb labdarúgója, Puskás Ferenc. A Budapest Honvéd és a Real Madrid egykori játékosáról emlékezett meg a nso.hu.

1927. április 1-jén született Kispesten Purczeld Ferenc néven, a család nevét a harmincas években magyarították Puskásra. A kispesti grundokon rúgta a rongylabdát, tehetségére edző édesapja figyelt fel. Tizenhat évesen mutatkozott be a Kispesti AC csapatában, a ballábas Puskás – miként később a válogatottban is – balösszekötőként játszott.

A válogatottban tizennyolc évesen, Ausztria együttese ellen mutatkozott be, rögtön góllal. Az addig Svábnak becézett fiatalemberre ekkor ragadt rá az Öcsi, mert Zsengellér Gyula a gólpasszt adva állítólag azt kiáltotta:

„Öcsi, lődd be!”

Puskás Kispesten 1943 és 1956 között 349 élvonalbeli bajnoki mérkőzésen 358 gólt szerzett – írja a Honvéd honlapja.

Puskás Ferenc portré 1955-ből
Forrás: AFP / DPA | Fotós: ZENTRALBILD / A0028_Zentralbild

A címerest mezt '56-ban az osztrákok ellen húzta magára utoljára. 85 válogatott mérkőzésen 84 gólt lőtt. Játékát a kiismerhetetlen cselek, szellemes megoldások, hajszálpontos és jól időzített

átadások jellemezték, villámgyors lábú és eszű csatárzseni volt.

Csaknem tíz évig játszott még, páratlan sikereket érve el a Real Madriddal. 1958 és 1967 között 372 mérkőzésen 324 gólt szerzett, hat spanyol bajnokságot, négy spanyol gólkirályi címet, két Király Kupát (1958, 1962) nyert. Alfredo di Stefanóval minden idők egyik legjobb támadókettősét alkották: 1960-ban a 7-3-as spanyol győzelemmel zárult BEK-döntőben az argentin csatár három, Puskás négy gólt szerzett az Eintracht Frankfurt ellen, ez máig rekord.

Puskás 1960-ban az Aranylabda-szavazáson a második helyen végzett, a spanyol szurkolók körében beceneve Canoncito (Ágyúcska) volt.

A már életében legendává vált Puskás az egyik legismertebb magyar, a világ minden táján az elsők között említik, ha Magyarországról van szó. 1997-ben a NOB Olimpiai Érdemrendjével, idehaza a Köztársasági Elnök Arany Emlékérmével tüntették ki. A FIFA „alapító tagként” választotta be az 1998-ban létrehozott Bajnokok Csarnokába, 2001-ben őt választották meg a múlt század legjobb magyar férfi sportolójának.

Budapest és Kispest díszpolgára, a kerületben utca és iskola viseli nevét, 2002-ben róla nevezték el a Népstadiont. 2004-ben megkapta a Nemzet Sportolója címet, 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést.

Puskás Ferenc 2006. november 17-én hunyt el. Temetését nemzeti gyásznappá nyilvánították, sírja a Szent István-bazilika altemplomában van. Halála után dandártábornokká léptették elő, 2007-ben vette fel nevét a felcsúti utánpótlás-nevelő központ. A FIFA 2009-ben díjat alapított emlékére, amelyet minden évben a legszebb gólt szerző játékos kap, s Puskás Ferenc nevét viseli a magyar bajnokság legtehetségesebb játékosának járó díj is. 2012-ben beválasztották a Real Madrid álom tizenegyébe, szobra van Óbudán és a Real Madrid sportcentrumában. Életművét 2013-ban hungarikummá nyilvánították, idén az olaszországi Signában stadiont neveztek el róla.

Az élvonalbeli bajnoki mérkőzéseken szerzett gólokat tekintve Puskás Ferenc a világ legeredményesebb labdarúgója a sportág történetével és statisztikáival foglalkozó szervezet (IFFHS) összesítése szerint. Az első három helyen magyar futballista található.

Az IFFHS honlapjának beszámolója szerint a 11 évvel ezelőtt elhunyt Puskás a magyar és a spanyol élvonalban 1943 és 1966 között 511 alkalommal talált az ellenfelek kapujába.

A rangsor második és harmadik helyén szintén magyar futballista van Schlosser Imre és Zsengellér Gyula személyében. Előbbi a magyar és az osztrák pontvadászatban 1905 és 1928 között 417 gólt szerzett, míg utóbbi a magyar mellett az olasz és a kolumbiai élvonalban 1935 és 1952 között 416-ot.

A honlap kiemelte: Pelé és Josef Bican még Puskásnál is többször volt eredményes, ugyanakkor a rangsor legjobbak közé mégsem tudtak bekerülni, mert góljaik többségét nem élvonalbeli összecsapásokon szerezték. A háromszoros világbajnok brazil támadó 541 gólt szerzett, a prágai születésű, cseh és osztrák válogatott csatár pedig 518-at.

A listán az aktív labdarúgók közül Cristiano Ronaldo a 12., Lionel Messi holtversenyben a 15. helyen áll. A portugál sztár 2002 óta tartó karrierje során a portugál, az angol és a spanyol első osztályban már 373 gólt szerzett, az argentin támadó 2004 óta 361-szer talált a kapuba a spanyol élvonalban. A honlap megjegyezte: a Real Madrid és a Barcelona labdarúgójának jó esélye van bekerülni akár a legjobb ötbe is, ehhez a 405 góllal holtversenyben ötödik helyen álló német Gerd Müllert és a kameruni Roger Millát kell utolérniük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában