őrangyala is van

2018.08.07. 14:34

Fodor Zsóka nehezen engedi el az életet

Fodor Zsóka mindig vidám, imádja, hogy szeretik az emberek de ha eszébe jut a kora, akkor rossz kedvű lesz.

Baranyi Márton/Hot!

Forrás: Hot!

A népszerű színésznő, Fodor Zsóka élete csupa móka és kacagás – gondolják sokan – hiszen mindig mosolyog, önzetlen, kedves az emberekkel. De hogy mi a teljes igazság, arról Zsóka egy valóban vicces fotózás alkalmával mesélt a Vasárnap Reggelnek.

Egyfajta köztulajdonba mentél át a Barátok közt-ben nyújtott évtizedes alakításod alatt. Mintha minden ember otthonában a mai napig ott lennél egy kicsit, pedig már nem vagy rendszeresen képernyőn. Az egész ország családtagként kezel. Képes vagy viszonozni tízmillió ember szeretetét?

Tíz éve meghaltam, de nem gondoltam volna, hogy a mai napig ennyien járnak még a síromhoz, és elborítanak a virágaikkal. Jólesik a szeretet, táplál. Egy rigolyám van: velem tilos szelfizni! Nem teszek kivételt. Nekem ez egy ellenszenves, mű dolog. A szelfinél kötelező vigyorogni, én pedig nagyon derűs ember vagyok, de nem szeretem erőltetni a mosolygást. Az puszta bohóckodás lenne. Gyakran elém ugranak az utcán a mobiltelefonjukkal, és már nyomnák is a gombot, de azonnal leállítom őket. Igyekszem kerülni azokat a helyzeteket, amik barátságtalanságot szülnek. Senkit nincs kedvem visszautasítani. Ha vizsgálatra megyek, az orvos barátaim egy külön szobában ültetnek le, hogy ne kelljen válaszolnom a váróban a többi beteg rengeteg kérdésére. Tudom, hogy ez a szeretet jele, és nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki kedvel engem, de sokszor már nagyon fáradt vagyok a jópofizáshoz.

Olyan előfordul, hogy nem kell kifizetned a közértben, amit vásárolsz?

Nemrégiben egy Kossuth-díjas barátnőmmel mentem a kocsmába. Mondtam a pultosnak, hogy két pohár sört szeretnénk kérni. Nekem azt mondja, hogy „Egészségére, Magdi anyus!”, és meghívott az italra, a Kossuth-díjastól pedig még borravalót is várt. Sokszor kínos, amikor a piacon nem fogadnak el tőlem pénzt. Az emberek tele vannak őszinte szeretettel.

A színpadon Magdi anyus kapja a vastapsot vagy a színésznő?

Amikor felmegyek a színpadra, és másfél perces tapssal köszöntenek a nézők, az felbecsülhetetlen. Viszont amikor vége a darabnak, és kimegyek a jelenetből, az már a színésznőnek szól, nem Magdi anyusnak. Az az igazi elismerés. Azt a karaktert felhasználtam arra, hogy bebizonyítsam: jó színésznő vagyok.

Felröppent a hír, hogy visszatérsz a sorozatba. Ez igaz?

Ez onnan indult, hogy egy gálán láttak engem beszélgetni egy stábtaggal. Azt kérte, hogy szerepeljek azon a fotón, amelyen a jelenlegi szereplők pózolnak. Nem értettem a helyzetet, de szívesen eleget tettem a kérésnek. Ezt követően megkérdezte, hogy hiányzik-e a sorozat, és lenne-e kedvem visszatérni. De hát ezt sokan kérdezték már az elmúlt években, nem volt egyedi az eset. Viszont ennél többet egyelőre nem mondhatok...

Mindenki családtagként tekint rád, de a vér szerinti rokonaid nagyon távol élnek tőled, Dél-Amerikában.

Huszonöt évvel ezelőtt voltam utoljára Venezuelában. Tavaly úgy volt, hogy megyek, megvolt rá a pénzem is, a barátom is elkísért volna, de a bátyám azt mondta, hogy nem biztonságos az ország, inkább halasszuk el a találkozást. Polgárháború szélén állnak, hiánycikk a vécépapír, a tej, a liszt, de tulajdonképpen kerozinjuk sincs, így Caracasba alig indulnak gépek. 600 százalékos az infláció. A bátyámék nagyon nehéz körülmények között élnek. Sokszor gondolkodtak rajta, hogy hazaköltöznek, de 81 évesen ez már nem könnyű döntés. A négy gyermeke közül csak kettőt ismerek személyesen: Erzsikét és Gáborkát, ők voltak már Magyarországon öt évvel ezelőtt. Bízom benne, hogy hamarosan megismerhetem a másik kettőt is. Skype-on tartjuk a kapcsolatot. Hiányoznak...

Most érkeztél haza egy amerikai körutazásról. Milyen érzés volt, hogy egy kontinensen vagy a bátyáddal, mégsem találkozhattok?

Eszembe jutott, ez nyomasztó volt. De az utazás ennek ellenére csodásan sikerült. Las Vegas, Los Angeles, a Grand Canyon... Nagy álmom vált valóra, tele vagyok élményekkel. Ráadásul a fogadott fiam, Schmuck Andor volt az útitársam.

A fogadott fiad?!

Igen, van egy fogadott fiam. Még hosszú évekkel ezelőtt az RTL Klub egy óriási luxusbulit csapott egy hotel bárjában. Késve érkeztem. Andor valami szépségkirálynővel üldögélt, beszélgettek. Csatlakoztam hozzájuk, onnantól kezdve nem is foglalkozott tovább a lánnyal, maximálisan rám koncentrált. Azonnal megtaláltuk a közös hangot. Kijött velem dohányozni; dal, móka, kacagás volt az egész este. Később odalépett hozzánk egy ismeretlen lány, és megkérdezte, honnan ismerjük egymást. Andor rávágta: „Most már itt az ideje, hogy felfedjük: Fodor Zsóka az édesanyám!” Mindenki dermedten állt, nem értették. Hajnalban hívta Andort egy magazin főszerkesztője, hogy miért ugrattuk az újságíróját. A szerencsétlen kislány komolyan vette, és szerette volna megírni... Azóta Andort a fogadott fiamnak hívom, ő pedig engem az édesanyjának.

Mindenben számíthattok egymásra?

Ő az, aki mindig ügyel arra, hogy ha elvisz valahova, még véletlenül se legyen nálam a pénztárcám. Amikor elestem a fürdőszobában, ő beszélt rá, hogy azonnal menjek el orvoshoz, vizsgáltassam meg magam. Kiderült, hogy bordarepedésem van. Egy igazi őrangyal, pótolhatatlan barát.

A rengeteg munka és a sok utazás mellett lesz időd arra is a nyáron, hogy a balatoni mobilházadban lazíts?

Igen, augusztusban. Nem múlhat el nyár Balaton nélkül. Olyankor sok barátom meglátogat. Vastag Tomi még évekkel ezelőtt eljött hozzám, még a hálószobámat is megmutattam neki. Nagyon tetszett neki. Az a hely egy csoda!

Rendkívül vidám és lendületes ember vagy. Vannak körülötted energiavámpírok, akik próbálják elszívni az életerődet?

– Ne is kérdezd... Tapadnak rám. Épp az elmúlt napokban mondtam egy ismerősömnek, hogy ha felhív telefonon, összeszorul a gyomrom. Neki nem úgy sikerült az élete, ahogy szerette volna, és rám zúdítja a problémáit. Most már van orrom ahhoz, hogy megállapítsam, ki az, aki az ismertségem miatt ragaszkodik hozzám, és kinek valósak, tiszták az érzései.

Magányos embernek tartod magad azért, mert nincs párod? Hogy éled meg az ünnepeket?

Egyáltalán nem vagyok magányos. Imádok egyedül lenni. Nem szeretem az ünnepeket, se a születésnapomat, se a karácsonyt... Ami kötelező, azt nem szívesen tartom. Egyébként is egész életemben vagy a színpadon voltam ilyenkor, vagy az édesanyámmal szomorkodtam otthon. De amikor eszembe jut a korom, akkor bizony rossz kedvem lesz. Nehéz elengedni az életet! Én annyira szeretek élni! Mindenben megtalálom a szépet: egy finom ebéd, a villamosozás, egy jó társaság, egy kellemes nevetés... És hát minden ember szeret. Például nem tudok úgy kimenni a lakásból Békéscsabán se, hogy ne mosolygó arcokat lássak...

Békéscsabán?! Akkor neked most tulajdonképpen hány otthonod van?

Mivel évek óta sokat játszom Békéscsabán, vettem ott egy lakást. Budapesten bérelek egyet, de úgy, hogy halálomig ott élhetek. Egy jómódú madridi férfi a tulajdonos, aki boldog, hogy ott vagyok. És hát van a balatoni mobilházam. Háromlaki vagyok.

Ezek a helyek bizony elég távol esnek egymástól. Hogy közlekedsz? Vezetsz?

45 évig volt autóm, de eladtam. Hat évvel ezelőtt közel egy órán keresztül nem találtam parkolóhelyet. Akkor besokalltam, és rájöttem, hogy ez az egész cirkusz nem kell nekem. Imádok vonatozni!

Nagyon jó formában vagy. Sportolsz valamit?

Angi Nimród a személyi edzőm, aki annak idején Cseh Lacit készítette fel az olimpiára. Ő kimos és kivasal engem a konditermi gépekkel, és már fitt is vagyok. Jól érzem magam a bőrömben, és bízom benne, hogy ez sokáig így marad.

Borítókép: Fodor Zsóka színésznő

Forrás: Hot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában