Hegyesd

2016.11.18. 13:25

Felépítenék a várat

Hegyesd - A Hegyesdért Közalapítvány tagjainak eltökélt szándéka, hogy megmentsék féltett kincsüket, azaz felépítsék a várat.

Tóth B. Zsuzsa

Az alapítvány egyik célja a vár megmentése, de az önkormányzat támogatását ugyancsak fontosnak érzik a tagok. A kuratórium jelenlegi elnöke, Kapócs Tibor szerint a vár egy valóságos gyöngyszem, amit tovább kell csiszolni.

-Páratlan adottságai vannak ennek a kis, százhetven lelkes településnek. A két tó, a patak, igazi kincs. A felépülő várral együtt vonzerőt adnának nem csak a falunak, hanem a régiónak is. Erősödhet az idegenforgalom, az pedig magával hozhatja a szálláshelyre, ellátására vonatkozó igényt. Az alapítvány azon dolgozik, hogy összefogással felépüljenek a tornyok és a falak – magyarázza a 2001-ben alakult egyesület elnöke. Azt mondja, nagyjából egy tucatnyi tagot számlálnak, valamint több támogatójuk is van, de nem ez a lényeg. Inkább az, hogy ki mit tesz a várért. A helyi horgászegyesület is így működik, összefogással. A hegyesdiek közül sokak adottsága az erre való igény és a jó példa ragadós itt is.

A hegyesdi várból nyíló panoráma. Ha felépül, vonzóbb lehet a település és környéke
Fotó: Kapócs Tibor

- Hozzájárulásokat, kapcsolati, szellemi tőkét és egyebeket várunk azoktól, akik sajátjuknak érzik a falu sorsát. Felvettük a kapcsolatot olyan vidéki személyekkel, cégekkel is, amelyek segíthetnek ebben. A viszonylag kicsi, helyőrségi vár megmentéséhez az utolsó pillanatban vagyunk.

A falmaradványok egyre csak romlanak tovább. A fák gyökerei tönkreteszik azt a keveset, ami még látszik a várból. Ha felépül, a környékbeli, a csobánci, szigligeti, sümegi várral és más látnivalókkal együtt vendégcsalogatóak lehetnek. Azonban az azokat összekötő kerékpárúttal együtt lenne igazán vonzerejük, összefogás kellene ennek érdekében. Ahogy a tanösvényt és lépcsősort is kitisztítottuk, együtt. A vár felépítése nem kis munka, de mivel kicsi volt, nem elérhetetlen a cél megvalósulása. A falak még újjáépíthetőek a korabeli metszetek alapján.

Néhány kis egyszerű toronyból és a falakból állt, az alapanyag adott. A vár építő kövei lezuhantak, ott vannak a hegy oldalában. Az építéshez támogatókat kell keresnünk, egy nemesvámosi kertészeti eszköz gyártó cég állt mellénk először. A kivitelezés 2018-ban kezdődhet el, addig az előkészületek folynak. A műemlék felügyelet már rábólintott a terveinkre – mondja Kapócs Tibor. Hozzáteszi, hogy például várfiesztát rendeznének jótékony céllal, vagy hasonló programokat, hogy bárki segíthessen. Vallja, hogy hinni kell a közösség erejében.

- Úgy érezzük tartozunk ennyivel a közösségnek és az utódoknak – szögezi le Kapócs Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!