Gasztronómia

2025.05.20. 21:30

Szőke András ajánlata: sertéspörkölt szilvalekvárral, medvehagymával

Szőke András színész, filmrendező, hobbiszakács különleges módon készítette a pörköltet az ajka-padragkúti Bányakertben tartott majálison.

Segítőjével, a komoly vendéglátós tapasztalattal rendelkező ajkai Strausz Rolanddal 100 éves rézüstben sertéspörköltet főzött az egész napos program fellépőinek. A pörköltbe sertéskörmöt, csülköt, felkockázott combot tett, amit vöröshagymával, fokhagymával, két üveg feldolgozott medvehagymával, valamint almával, sárgabarackkal és szilvalekvárral ízesített. A gyümölcsre és lekvárra mindenki felfigyelt.

Szőke András ízletes pörköltet készített
Fotó: Tisler Anna

Szőke András elmondta, hogy az 1945 előtt kiadott szakácskönyveket érdemes fellapozni, mindenhez használtak gyümölcsöt és lekvárt, ami különleges ízvilágot adott az ételnek, különös karaktert biztosított. Falusi környezetben mindent felhasználtak, ami termett és fogyasztható volt. Régen sokkal több gyümölcsöt, zöldséget, fűszernövényt, gyógynövény használták, mint ma. Szőke András kiemelte, a kányazsombor egy nagyon finom, hagymaillatú növény, ami szintén jellegzetes ízvilágot ad. Hozzátette: érdemes volna visszacsempészni a régebben használt növényeket a konyhába. 

Szőke András tavaly is részt vett a majálison, ahol társadalmi munkában vállalta a főzést. Mindkét alkalommal 80 adag ételt készített, ami rövid idő alatt elfogyott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!