divat

2017.10.25. 07:30

A televíziós sorozatok helyett inkább a kézimunka ad örömet

Egyre népszerűbb a lakberendezésben minden, ami régi, ami kétkezi munkáról árulkodik.

Tóth B. Zsuzsa

Ring Márti néni életében már harmadszor jön vissza divatba a kézimunka, ő azonban megszakítás nélkül horgolt, hímzett kislánykora óta Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Végre újra van becsülete az aprólékos gonddal készített csipkének, hímzésnek. Az idősebb korosztály többedszer éli már meg ezt a visszatérést és örülnek neki. Vannak sokan, akik pedig még idősen is olyan tevékenyek, hogy némi túlzással örülni sincs idejük. Közéjük tartozik Ring Márta néni, aki a maga 83 évével ma is aktív a nyugdíjas klub vezetésében, ellátja otthon mozgássérült fiát és rengeteget kézimunkázik. Kilencévesen megtanult horgolni, hímezni. A keszthelyi zárdában tantárgy volt a kézimunka. A háború idején horgolták a katonák csuklójára az érmelegítőt, lábukra a kamáslit. - A nagymamámtól és az édesanyámtól nagyon sokat tanultam. Én mégis inkább csak hiúságból, dacból tanultam meg, mert balkezes vagyok. Nem akarták engedni, hogy bal kézzel írjak, kézimunkázzak. Amikor már mintát horgoltunk, nem tudtak tovább tanítani, muszáj volt megtanulnom jobb kézzel. Kínszenvedés volt a horgolás, de gondolom, azoknak is, akik tanítottak. Akkor szégyen volt a balkezesség. Tizennégy évesen kezdtem vívni, de nem mertem megmondani az oktatónak, hogy bal kezes vagyok. Évek óta versenyeztem jobb kézzel, jó eredményeim voltak. Aztán, mikor egyszer eltört a jobb karomon az ellenfél pengéje, le akarták állítani a versenyt.

Országos második voltam, úgyhogy megmondtam, hogy bal kézzel folytatom. Megtartottam így az eredményemet – mondja Márti néni. A kés, olló, csavarhúzó használatában kevésbé ügyes jobb kézzel. Ha meg van terítve egy asztal, inkább nem eszik, ha nem veheti bal kezébe a kést. - De sok előnye is volt ennek, csak éppen sok idő eltelt, mire erre rájöttem. Például a balkezesség abban az időben a sportban teljesen megzavarta az ellenfelet. Könnyen megtanultam zongorázni, amíg mások a bal kezükkel sutábbak voltak. Az édesapám maszek fényképészként kezdte. Azt mondta, ha tizenkét gyerek lesz a családban, akkor is mindannyian fényképészek lesznek. Ha lányok, ha fiúk, mindegy. Így a húgomnak sem volt más választása. Akkoriban volt a fénykora a fényképészetnek – emlékezik. A fényképész szakmában dolgozott negyven éven át, majd a maszek életet is kipróbálta nyugdíj előtt.

Ring Márti néni életében már harmadszor jön vissza divatba a kézimunka, ő azonban megszakítás nélkül horgolt, hímzett kislánykora óta Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Akkoriban volt a fénykora a fényképészetnek – emlékezik. A fényképészet fénykora elmúlt, de a kézimunkáé újra és újra visszatér. Márti néni horgol ma is, varr, gobelint készít, meg makramét, subázik, hímez. A napokban a Tapolca és Környéke Nyugdíjas Egyesület kézimunka-kiállításán az ő munkáiból is sokat láthatott a közönség. A gyönyörű babaruháktól kezdve az aprólékos gonddal hímzett, riselt kalocsai terítőkön át a horgolt szegfűcsokorig és a karácsonyfadíszekig. A romantikus horgolt napernyőt már kölcsönkérte valaki esküvői fotózáshoz. A körbehorgolt műanyag golyókból élethű szőlőfürt készült borosüvegre. Megmintázta kicsiben saját magát és a kutyáját, de bemutatta a háború után édesanyjával és nagyanyjával közösen hímzett, gyönyörű vadvirágos terítőt is. Azt mondja, amennyit szégyellte hatvan éven keresztül a balkezességét, ma már dicsőségnek veszi. Hiszen teljes életet él így is, sőt. De ma sem pihen, ő nem a tévésorozatok rabja, sose volt tévéfüggő. Nappal dolgozik a nyugdíjasokért, kertészkedik, vagy kézimunkázik. Ami érdekli a tévéműsorból, azt éjjel nézi meg.

- A fiam felveszi nekem. Ő otthon van, tolószékben ül kisgyermekkora óta. Amikor azt mondom, hogy csodák igenis vannak, akkor rá gondolok. Hiszen ő egy végtelen okos ember, hihetetlen a tudása, olvasottsága. Ezt bizonyítja az is, hogy a tévéből tanult meg németül. Az általános iskola nagy részét Budapesten végezte. Akkoriban többet dolgoztam és kevesebbet aludtam, hogy fizetni tudjam a tanárnőt és levizsgázhasson. Ha meggyógyult volna, akkor mindent másként értékelnék. Az sokkal természetesebb, ha valaki meggyógyul egy betegségből. De ő így is kiváló tehetség. Soha nem kesereg, jókat nevetünk együtt. Aztán néha kijön a könnyem és ráfogom, hogy örömkönny – vallja be Márti néni, akit megedzett az élet. Sokat küszködött, mégsem dől még hátra. Felnevelte két gyermekét, örül, hogy a kézügyességét, szorgalmát a lánya örökölte. Csaknem negyedszázada aktívan segít a nyugdíjasok ünnepségei, kirándulásai szervezésében. Szabadidejében pedig köt, horgol, hímez, és ideje sincs örülni annak, hogy visszajött a divatba a kézimunka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában