Egészségünk érdekében

2017.12.11. 09:00

Ne legyen szégyellős: a szűrővizsgálat életet menthet

Az emlőrák nemzetközi viszonylatban is a leggyakoribb rákfajta, a Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon évente több mint hétezer nő szembesül a diagnózissal, mely évi 2100-2300 nő haláláért felelős.

Müller Anikó Hanga

A rettegett betegség túlnyomó része tünet- és panaszmentesen, fájdalmatlanul alakul ki. Az időben elvégzett emlővizsgálat 25-30 százalékkal csökkenthetné a halálos áldozatok számát. A rendszeres szűrővizsgálat az egyetlen hatékony megelőzés, hangsúlyozta Magyar Laura, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprémi Járási Hivatala Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztály egészségfejlesztő szakügyintézője.

Magyar Laura hangsúlyozta, a korai stádiumban felfedezett emlődaganat jól gyógyítható Fotó: Müller Anikó Hanga

– A népegészségügyi program 2001-ben bevezette a magyar női lakosság szervezett, ingyenes emlőszűrését a 45-65 év közöttiek számára, mert statisztikailag ez a korosztály a leginkább érintett. Pont azoknak fontos elmenni a szűrővizsgálatra – melyről behívólevélben kapnak értesítést – akik panaszmentesek, akik ugyanis észlelnek valamilyen rendellenességet, úgyis felkeresik háziorvosukat és bekerülnek az ellátó rendszerbe. A panasz- és tünetmentes időszakban a korai stádiumban felfedezett daganat jól gyógyítható. Ez a vizsgálat kétévente javasolt. Sajnos az a tapasztalatom, hogy a célcsoport 40-50 százaléka él a lehetőséggel, sokan inkább alternatív módokat választanak, íriszdiagnosztikát, testhőtérképet és egyebeket, mondta el a szakember. A legalkalmasabb vizsgálati módszer a mammográfia.

A sugárdózis miatt nem kell aggódnunk, minimális terheléssel jár. Akiket kiszűrnek, őket tisztázó vizsgálatra visszahívják, majd a szakorvos dönt a továbbiakról. A szövettani eredmények háromnegyede rosszindulatú. A folyamatot négyes skálájú stádiumokra osztjuk be, a négyes a legrosszabb. Azoknál, akik kétévente, rendszeresen részt vesznek a vizsgálaton, általában az egyes fokozatot állapítják meg, ami azt jelenti, hogy rendkívül jól gyógyítható és az emlőmegtartó műtétek révén nem feltétlenül történik nagy beavatkozás. Ezért fontos tehát a rendszeres szűrővizsgálat. Magyar Laura elmondta, szerte a megyében az egészségnapokon a célcsoporton kívüli hölgyeket is megszólítják, és felhívják a figyelmet az onkológiai éberségre, az önvizsgálat fontosságára. Megszívlelendő, ha valamilyen eltérés észlelünk, nem szabad homokba dugni a fejünket, de bepánikolni sem kell, mindenképpen keressük fel háziorvosunkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában