kertészkedés

2018.01.25. 10:00

Télen is dolgozhat a komposzt

A komposztálónkban még télen sem áll le a munka, ha odafigyelünk a feltételek biztosítására.

Tóth B. Zsuzsa

A megfelelő komposzt teteje még szálas, alja már porhanyós, finom szemcsés Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A komposztálás ilyenkor, a hidegben is folyamatos lehet, de kell hozzá a megfelelő hőmérséklet, az alapanyag, a takarás. Különben a lebomlás folyamata teljesen leáll. Ha jól van megépítve a komposztáló, az saját hőt termel, a folyamatos rothadási folyamat biztosított. Ügyeljünk a szigetelésre, jó szolgálatot tesz a vastag karton, régi, rossz szőnyeg, de nejlonzsákot is használhatunk, csak töltsük meg szalmával. A komposztáló tetejét fedjük le, hogy ne fagyjon le és ne ázzon át túlságosan a komposzt. Ügyeljünk rá, hogy abban megfelelő arányúak legyenek az összetevők. Lehetőleg nagyjából azonos mennyiségű nedves és száraz anyagot, zöld és fás hulladékot keverjünk össze.

A megfelelő komposzt teteje még szálas, alja már porhanyós, finom szemcsés Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A nedves, nitrogénben gazdag zöldhulladék, a fűnyesedék ilyenkor hiányzik, míg a fás hulladékból bőven van. Az az avar, a papír a halom kiszáradását eredményezheti. Kevesebb fás hulladékot tegyünk ilyenkor a komposztba, tegyük félre addig, amíg elegendő mennyiségű zöldhulladék nem áll a rendelkezésünkre az egyenlő arányú keveréshez. A komposztot mindig alaposan keverjük össze. Jó megoldás, ha egyszerre két komposztálóval dolgozunk. Az egyikben éppen érlelődjön a komposzt, a másikat pedig folyamatosan töltsük fel.

A fás növényi részeket apró darabokra kell összevágni, így gyorsabban lebomlanak. A bomlás közben hő termelődik. A giliszták és egyéb organizmusok aktívabbak lesznek, ha télen is meleg a komposztáló. A halom szellőssé tétele is fontos télen, elősegíti a bomlást. A halmot rendszeresen forgassuk át, a ládát ürítsük ki és töltsük vissza, keverjük össze a tartalmát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában