Szeret kertészkedni, főzni és fotózni

2018.02.12. 07:00

Szenvedélyeiről beszélgettünk Csopak polgármesterével

Ambrus Tibor már 15 éve polgármestere a településnek. Tavaly március 15-e alkalmából Áder János köztársasági elnök több évtizedes közéleti tevékenysége elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozata kitüntető címet adományozta Csopak első emberének. Talán kevesen tudják róla, hogy szeret kertészkedni, főzni és fotózni.

Szendi Péter

Ambrus Tibornak a kertészkedés mellett a fotózás nyújt nagy élményt Fotó: Szendi Péter

Egy polgármesternek a nap huszonnégy órájában a falu szolgálatában kell állnia. Nem véletlenül kapott tavaly – advent első vasárnapján – ifj. Tislér Géza református lelkésztől, a harangavatón, egy dokumentumot a Csonkatorony történetének egy szeletéből. Amikor a tisztelendő átadta, azt kérte tőle, hogy próbáljon a település békéjére vigyázni, és legyen annak az őre.

Ambrus Tibornak a kertészkedés mellett a fotózás nyújt nagy élményt Fotó: Szendi Péter

Ambrus Tibor igyekszik mindent elkövetni ennek érdekében, de a békét sajnos nem mindig könnyű megőrizni, azonban a községért, a közösségért mindenképpen meg kell próbálnia.

Ambrus Tibor polgármester által készített fotók

-Budapesten születtem, nagyapám Csopakon dolgozott,és hozzá szoktam lejárni hat éves koromtól minden nyáron. Ekkor szerettem bele a balatoni életbe, légkörbe. Édesanyámék később építettek egy nyaralót Csopakon. Középiskolát Balatonfüreden végeztem kollégistaként, Szarvason pedig a mezőgazdasági főiskolán szereztem diplomát. Ezután egy kertészeti vállalkozásba kezdtem, melyben több mint 20 éven keresztül dolgoztam, a polgármesteri tisztségem előtt. A kertészet, mint hobbi, a mai napig megmaradt, számomra kikapcsolódást jelent, mert sok sikerélményt ad. Sokat foglalkoztam annak idején a biokertészettel és biokultúrával. A mai napig úgy gondolom, hogy egy konyhakertben vegyszermentesen is lehet zöldségeket, gyümölcsöket termeszteni. Ráadásul bőséges terméssel hálálja meg, büszkén mutatom barátaimnak, ismerőseimnek a kertemet.

Ambrus Tibor polgármester által készített fotók

Ambrus Tibornak a kertészkedés mellett a fotózás nyújt nagy élményt, melyet autodidakta módon tanult meg, de van egy-két fotósismerőse, akiktől tanácsokat kért és kapott. Szerinte a fotózásban az a szép, hogy mindenki lehet ugyanabban a pillanatban és ugyanott, de mégis mást lát. Nem keresi a témákat, sokszor nála van a fényképezőgép, és ha lát valamit, amit szerinte érdemes megörökíteni, akkor azt lefényképezi.

Ambrus Tibor polgármester által készített fotók

Polgármesterként fényképezőgéppel a kezében olyan momentumokat vesz észre, amely Csopak báját, szépségét, lelkét adja vissza. Ezeket a pillanatokat szeretné megmutatni másoknak is, hogy miért szép ez a település, miért érdemes itt élni. Képeiben visszatükröződik a mediterrán életérzés, mely a lelkéhez is közel áll.

Ambrus Tibor polgármester által készített fotók

Nagyon szeret még főzni, kollégista korában megtanulta, ha jókat szeretnénk enni, akkor mindazt magunknak kell megcsinálni. Sokat főz baráti társaságokban. Van a kertjében egy kemence, itt elsősorban a vadételeket preferálja. Ugyanakkor szereti kellőképpen tálalni is azt, amit főzött, mert egy ételnek nemcsak finomnak, hanem szépnek is kell lennie. Az elkészült étel mellé persze saját finom csopaki olaszrizlinget ajánl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában