töretlen népszerűség

2018.02.05. 15:00

Tízéves a Ringató: az együttlétet (is) ünnepelték

A Ringató a babának és a mamának is jó; pluszt ad a hétköznapokban.

Juhász-Léhi István

Fotó: Juhász-Léhi István

Az anya nemcsak a testét adja gyermekének, lelkét is a magáéból építi fel – írja Kodály Zoltán. Ezzel a gondolattal kezdi a beszélgetést Rábaközi Rita, a Ringató foglalkozásvezetője szombaton, a veszprémi Ringató 10. születésnapja (ahol Tóth-Rompos Patrícia, Tóth Péter, Kruppa-Jakab Éva énekelt és muzsikált) előtt nem sokkal az Agóra kamaratermében. Igen, ő az az énekművész, zeneterapeuta, akinek hála Veszprémben immár 10 éve zajlanak Ringató-foglalkozások

- Az elmúlt évtizedben töretlen népszerűségnek örvend a program a kismamák és gyermekeik körében – mondja Rábaközi Rita, s mint kiderül: a város több pontján heti rendszerességgel járnak az édesanyák és a babák népdalokat, mondókákat megtanulni, gyakorolni, együtt énekelni.

- A Ringató foglalkozások 0-tól 3 éves korú gyermekeknek szólnak, ám mivel ez egy jubileumi rendezvény, ezért óvodások és kisiskolás korú gyermekek is jönnek majd szüleikkel, hiszen az elmúlt 10 évben visszajártak, visszajárnak hozzánk az anyukák harmadik, akár negyedik, de ötödik, sőt hetedik gyermekükkel is – magyarázza, majd hozzáteszi: a Ringató programot – amely a kisgyermekek zenei neveléséről szól – dr. Gállné Groh Ilona hozta létre negyedszázaddal ezelőtt, Kodályi elvek alapján – mondja Rábaközi Rita. – Mindig csak élő zenével, élő hangszerekkel vesszük körbe a kisgyermekeket és ezáltal kapnak egy pici zenei alapképzést is. Erősödik az anya-gyermek kapcsolat is az ölbeli játékokkal.

Fotó: Juhász-Léhi István

Kiegyensúlyozottabbak lesznek a „ringatós” gyerekek? – kérdem a szakembert. Rábaközi Rita szerint igen.

- Hatással van a fejlődésükre, elég csak a zene jótékony hatásaira gondolni, de az olvasás, és a számolás is sokkal jobb ezeknél a gyerekeknél kisiskolás korban – hangsúlyozza, ami saját tapasztalata is, hiszen van egy 16- és 12 éves gyermeke. – Az elmúlt évtizedben ezen nőttek fel, mondhatni így kerültem kapcsolatba a Ringatóval akkor, amikor a kisfiamnak mondókákat kerestem az interneten – tudom meg. – Ének-zene, karvezető szakos tanár és zeneterapeuta úgy gondoltam, hogy ez nekem való és kiegészíthetem az iskolai tevékenységemet azzal, ha délelőttönként a kisgyerekekkel foglalkozom.

Felmerülhet, hogy csak Veszprém ilyen szerencsés, vagy netán másutt is van Ringató? ”Ringató működik működik határokon innen és túl, ugyanis 92 foglalkozásvezető működik, így aztán a Ringató létezik Londonban, Frankfurtban, Bécsben és a ország különböző részein.„

Kruppa-Jakab Éva háromgyermekes veszprémi édesanya és családjának az életében tíz éve van jelen a Ringató.

- A nagyfiam 11 éves, és körülbelül egy éves korában kezdtem el hordani Ringatóra. Akkor, amikor a Rábaközi Rita elkezdte a megyei könyvtárban a foglalkozást – idézi fel a kezdeteket. – Mivel népdalénekléssel foglalkozom, úgy éreztem, nekünk ott a helyünk. Jó döntés volt! Rita nagyon felkészült, széles tárházból, nagy repertoárból dolgozik. Ez a babának, és a mamának is jó; pluszt ad a hétköznapokban, az anya-gyermek kapcsolatot segíti kibontakozni. Nem számít milyen hangi adottságokkal rendelkezünk, de próbáljuk, mert a babának mindegy, hogy tiszta a hang, avagy nem. A fontos, hogy együtt legyünk!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában