tőzike és hóvirág fából

2018.02.01. 10:00

Tavaszt hozó hagymásaink tél végén a lakás díszei lehetnek

Az enyhe télben is örömmel veszik a tavaszt várók, ha környezetükben ilyenkor is nyílik virág.

Tóth B. Zsuzsa

Hóvirág helyett annak fából készült mása is díszítheti a lakást, ahogy Süte Lilla is mutatja

Az üzletekben már kaphatóak az olcsó, még csak zöldellő, bimbós, illetve már kinyílt hagymások, amelyeket szép edényekbe ültetve a lakás díszeivé tehetünk a hideg napokra.

A vintage-hangulatot kedvelők egy pöttyös fémbögrébe vagy kerámiacsuporba ültethetik a hagymás, illatos jácintot, nárciszt, de szépen mutatnak egy kis fehér porcelán- kiöntőbe téve is, ha azt nem használjuk, vagy nem sajnáljuk befogni erre a célra. Az sem baj, ha kicsit csorba vagy repedt. Lehet, hogy inni már nem tudunk belőle, de erre a célra még alkalmas. Laza földet tegyünk a hagyma alá és köré, a tetején kilátszódhat a hagyma csúcsa, a talaját takarjuk mohával vagy zuzmóval, és óvatosan öntözzük majd.

Ha nagyobb edénybe ültetünk össze többféle tavaszi hagymást, apró száraz ágakat is tehetünk melléjük, így imitálva a természetes hangulatot. Kis csészében elfér a nárcisz, jácint, fürtös gyöngyike, nagyobb edényben a hunyor. A kankalinokat ne ültessük át, kényesek. Inkább tegyük cseréppel együtt egy megfelelő méretű kaspóba, kosárba. Szépen mutatnak, ha többszínűt teszünk szorosan egymás mellé. Vízigényesek, és hűvös helyen tovább élnek a virá-gaik, mint a meleg szobában. Legalább éjszakára tegyük hűvösre, ha lehet.

A tőzike és a hóvirág védett, azonban, ha nem szeretnénk lemondani róluk, a leleményes gyártóknak, készítőknek, kézműveseknek köszönhetően már ízléses másolatot vásárolhatunk fából, fémből. Sőt, kis kézügyességgel akár magunk is elkészíthetjük kartonból, rétegelt lemezből dekopírfűrésszel kivágva a formát, aztán festve, ragasztva. Horgolt hóvirágot is találunk néhány helyen.

Hóvirág helyett annak fából készült mása is díszítheti a lakást, ahogy Süte Lilla is mutatja

A legszebbek a hagymások természetesen mégis az igazi helyükön, a kertben vagy a balkonládában. Ahhoz, hogy most gyönyörködhessünk virágaik látványában, persze már ősszel el kellett ültetnünk. Talajban nem válogatnak, de örülnek a laza szerkezetű, nem túl vizes földnek. Ami a legkorábban nyíló krókuszokat, azaz sáfrányokat illeti, ültethetjük a hagymáikat fák alá, de a gyepben és évelő ágyásban is szépen mutatnak tavasszal, amikor nyílnak. Tíz centiméter mélyre tegyük a hagymákat ősszel, és három-évente cseréljük azokat, mert elöregednek.

Több színben és méretben kaphatóak a hagymák, legszebbek a sáfránysárgák, a lilák és a lila csíkosak. Utóbbiból egészen nagy virágú fajták is vannak, de tíz-tizenöt centinél nem nőnek magasabbra. Mire a nárcisz, jácint, tulipán bújik, a krókuszok eltűnnek a szemünk elől, a száruk is leszárad. Ha gyepbe ültettük, csak ekkor kaszáljuk a füvet, előbb ne. Ha ajándékba szeretnénk adni a hagymás növényeket, lehetőleg bimbósat válasszunk, hogy a meg-ajándékozott minél tovább gyönyörködhessen a nyíló virágban.

A kert fagyzugos részei-ben nedves időben találhatunk mohát, és ha ültettünk páfrányt is, az szintén remek lakásdísz lehet. Jól mutat egy laposabb tálba szorosan egymás mellé téve a különböző fajta és színű mohadarabokat, száraz fakéreggel, esetleg kavicsokkal.

Erdei sétákon találunk lepotyogott, sárga fagyöngyöt, kis tobozokat, makkot, borostyánágat, azokat ugyancsak felhasználhatjuk. Az edény aljára kavicsot tegyünk, arra laza termőföldet vagy virágföldet, úgy fektessük rá a mohadarabokat.

Kétnaponta óvatosan öntözzük meg, vagy permetezzük langyos vízzel a moha-kertet, hogy minél tovább zöldelljen. Központi fűtéses lakásban is kibír így akár több hetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában