Egészségünk kincs

2018.03.05. 07:00

Sokat segíthetnek a szűrővizsgálatok – Egészségnap Pápán

Fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét arra, mekkora kincs az egészség. Sajnos sokan csak akkor szembesülnek ezzel, amikor már elveszítették - hangsúlyozta Hörömpöly Imréné, a Rákbetegek Országos Szervezete Pápai Megújulás Klubjának vezetője.

bet

Az egészségnap résztvevőit Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója , Kovács Zoltán országgyűlési képviselő , valamint Hörömpöly Imréné, a Rákbetegek Országos Szervezete Pápai Megújulás Klubjának vezetője köszöntötte Fotó: Polgár Bettina

A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színház-épülete adott otthont a Megújulás Klub és a Farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda által szervezett eseménynek, melyet 2002 óta minden második évben megrendeznek, immár kilencedik alkalommal.

Az egészségnap résztvevőit
Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója , Kovács Zoltán országgyűlési képviselő , valamint Hörömpöly Imréné, a Rákbetegek Országos Szervezete Pápai Megújulás Klubjának
vezetője köszöntötte Fotó: Polgár Bettina

A jelenlévőket Hörömpöly Imréné, Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, valamint Vörös Ibolya, a Gróf Esterházy Kórház főigazgatója köszöntötte.

- Ha elromlik a telefonunk vagy az autónk, rögtön visszük a szerelőhöz. Amikor viszont nekünk adódik problémánk, gyakran halogatjuk, hogy szakemberhez forduljunk. Pedig telefonból és autóból lehet újat venni, nem úgy, mint az egészségből – mondta Hörömpöly Imréné.

Az egészségnap délelőttjén szűrővizsgálatok várták az érdeklődőket: Bagoly Katalin onkológus emlőszűrést, Kovács Ildikó bőrgyógyász bőrrákszűrést, Nagy István urológus pedig prosztataszűrést végzett. Emellett modell segítségével bemutatták az emlő önvizsgálatát, valamint vérnyomás-, testzsír-, vércukor- és CO-mérést egyaránt végeztek. Major Roland, a Pápai Mentőállomás vezetője az elsősegélynyújtással és az újraélesztéssel kapcsolatban tartott bemutatót.

A délután során Klubok szerepe a prevencióban címmel kerekasztal-beszélgetést is tartottak a meghívott vendégek számára Bagoly Katalin és Lautner Judit, a Farkasgyepűi Egészségfejlesztési Iroda vezetője közreműködésével.

Hörömpöly Imréné megjegyezte, az eseményre társ-klubjaik is meghívást kaptak, azonban többen a kedvezőt-len időjárás miatt nem tudtak részt venni a programon. Érdeklődőkből azonban így sem volt hiány, hiszen nagy népszerűségnek örvendettek a szűrések, kiváltképpen a bőrgyógyászati vizsgálat. Az eredményekről pedig igazolólapot kaptak az egészségnapra ellátogatók, akik a szakemberek mellett a Megújulás Klub tagjaitól is hasznos információkat szerezhettek, hiszen az egészségvédő nap szervezé-sében és lebonyolításában a klub minden tagja aktívan részt vett.

Hörömpöly Imréné, a Rákbetegek Országos Szervezete Pápai Megújulás Klubjának vezetője Fotó: Polgár Bettina

Kovács Zoltán kiemelte, lényeges időben kiszűrni a különböző betegségeket. – Veszprém megyében 22 milliárd forintot fordítottunk az elmúlt öt esztendőben a kórházak megújítására, a pápai kórház 2,5 milliárd forint támogatásban részesült. Emellett már hatékonyabb eszközök állnak rendelkezésre, és lényeges a háziorvosi rendelők megújítása is – emelte ki. Mint mondta, az egészség-ügyi ellátás és infrastruktúra egyaránt fejlődött, de rendkívül fontos az olyan közösségek jelenléte, mint a Megújulás Klub.

Vörös Ibolya hangsúlyozta, a prevencióban kiemelt szerepet töltenek be a civil szervezetek, melyek olyan embereket gyűjtenek össze, akik már túlestek valamilyen betegségen, amely az életüket egyértelműen befolyásolta. Így tapasztalataik vannak arról, mik lehetnek a figyelmeztető jelek, és hogyan lehet teljessé tenni az életet ezt követően.

Rámutatott, minél fiatalabb korban kell elkezdeni az egészségre nevelést, és nyitottnak kell lenni az életmódbeli tanácsokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában