táplálkozás és mozgá

2018.03.23. 14:30

Megelőzés és gyógyítás: egészségmegőrző előadás Ábrahámhegyen

Az egészségünkre, helyes táplálkozásra és mozgásra akkor is érdemes figyelni, ha nincsenek betegségre utaló tünetek.

Smidhoffer Eszter

Varjas Orsolya az állatok gyógyító hatásáról mesél Fotó: Smidhoffer Eszter/napló

A hévízi Szent András Reumakórház dolgozói tartottak előadást a kultúrházban, ahova több érdeklődő falubeli is eljött.

Az előadókat a Nők a Balatonért Egyesület Ábrahámhegyi Csoportja hívta meg, hogy beszéljenek a tudatos táplálkozásról, életről és a szűrések fontosságáról. A szakértőket Illésné Rácz Andrea, – a NABE ábrahámhegyi elnöke – konferálta fel.

Az osteoporosis más néven csontritkulás

Elsőként Joóné Kovács Andrea dietetikus, Osteoporosis a mindennapokban címmel tartott előadást. Az osteoporosis más néven csontritkulás, ami napjainkban szinte mindenkit érint, nem csak az időseket.

-Gyakorlatilag osteoporosis alatt a csontszövet mennyiségének és a csontok tömegének csökkenését értjük. Ennek következtében a csontok szilárdsága is csökken, ezáltal sokkal törékenyebbé válnak. Elsősorban a gerinc, a csukló és a derék tájéka érintett a betegség során – ismertette a dietetikus.

Népbetegségnek számít, ma egy millióan szenvednek az osteoporosisban Magyarországon. Ezen felül egymillió a nő és hatszáz ezer a férfi, aki veszélyeztetett. Az a tévhit járja, hogy ez női betegség, ám egyre jobban érinti a férfiakat is. A betegséget megfelelő szűrésekkel észre lehet venni, de meg is lehet előzni. Leginkább D-vitamin bevitellel lehet elkerülni a csontritkulást. Ehhez elég, ha D-vitaminban gazdag ételeket eszünk és kirándulunk a napsütésben.

-A szervezetben a csontvesztés a harminc-, negyvenes évekre tehető. Amikor a csontjaink elkezdenek vékonyodni, akkor a csontjainkból kálciumot vesztünk. A kálcium a csontok legfőbb építőeleme. Elsősorban a helytelen életmód-, táplálkozás, az ülőmunka, kevés mozgás, dohányzás, túlzott kávéfogyasztás lehet a csontritkulás oka – tudhattuk meg a szakértőtől.

A gerincvédelem fontossága

A következő előadó Varga Terézia, gyógytornász volt, aki a gerincvédelem fontosságáról beszélt. Elmondta, hogy a rendszeres megfelelő mozgással megelőzhetjük vagy szinten tarthatjuk a gerincproblémákat. Szó esett többek között arról is, hogy hogyan kell helyesen felkelni, ülni, állni, lehajolni. E mozdulatok során a gerincet terheljük, így nem mindegy, hogyan mozdulunk meg egy bizonyos helyzetben.

-Nagyon fontos, hogy min és, hogyan ülünk. Minél kevesebbet üljünk, mert az a legrosszabb a gerincünknek. Javasolható a nagy labda, aminek rugalmassága folytán mindig másképp tekerődik a porckorong. Emellett az is lényeges, hogy milyen cipőt hordunk. Lapos talpú és magas sarkú cipő hosszú távon – több órán keresztül – erősen károsíthatja a gerincet – hívta fel a figyelmet a gyógytornász.

Az előadást Az állatok szerepe a gyógyításban címmel, Varjas Orsolya zárta. Elsősorban a kutyákat emelte ki, akik nem csak hűséges társai az embernek, de akár gyógyítói is lehetnek. Bombákat kutatnak, drogot szagolnak ki, vakoknak, süketeknek vagy akár szellemileg sérült embereknek nyújtanak támaszt a mindennapokban. A kutya mellett hasonló pozitív tulajdonságokkal rendelkezik a macska is. Nem elhanyagolható a delfin-, és lovasterápia érzelmi és szellemi gyógyító hatása sem.

Varjas Orsolya az állatok gyógyító hatásáról mesél Fotó: Smidhoffer Eszter/napló

-A kutatások szerint a delfinhang jó hatással van a gyermek szívverésére, agyműködésére. A delfinekkel való találkozás megnyitja az utat lelkünk olyan mély és elrejtett részeibe, ahol gondtalanság, szabadság és kreativitás rejtőzik. A delfinek és lovak egyaránt gyógyíthatják a depressziót, megszüntethetik a lelki gondokat és a magatartásbeli rossz berögződéseket – tudhattuk meg Varjas Orsolyától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában