fontos üzenet

2018.04.11. 10:00

Szalai Mikós halimbai öröksége: gyógynövények az egészségért

Szalai Miklós esperes élete folyamán papi hitvallása mellett a természet erejében is hitt. A gyógynövényekről szerzett ismeretének birtokában az első úttörők egyikének számított az országban.

Borsos Renáta

Imre Zsuzsanna a látogatók segítségére van a gyógynövénykertben Fotó: emlékház

Szalai Mikós egykori otthona ma már emlékházként, állandó kiállítással várja a látogatókat. A mindennapokban sokan látogatják, hogy megismerjék az ott hosszú évtizedekig fáradhatatlan munkabírással tevékenykedő esperes szellemi hagyatékát. Életművéről az emlékház felelősével, a kertészmérnök Imre Zsuzsannával beszélgettünk.

Imre Zsuzsanna a látogatók segítségére van a gyógynövénykertben Fotó: emlékház

– A közel fél évszázadot itt eltöltött, nem halimbai születésű, papként, majd káplánként és plébánosként a megye több plébániáján szolgált, később esperesi rangot kapott Szalai Miklósnak régi álma vált valóra azzal, hogy a településre helyezték 1947-ben. Tudta, hogy a kedvező földrajzi fekvésnek és az egyedi mikroklímának köszönhetően a település és szűk vonzáskörzete hazánk egyik legnagyobb gyógynövénytermő területe. Több évtizednyi növényhatározással összeállította Herbárium gyűjteményét, mellyel még a botanikában jártas szakemberek elismerését is kivívta. A háborús időkben, figyelmét a természet kínálta gyógynövények segítségével egyre inkább a gyógyítás felé fordította. Nyolc––tíz településre egy háziorvos jutott, a drága gyógyszert csak Ajkáról lehetett beszerezni. Az esperes orvosi könyveket tanulmányozott, hogy a betegségek tüneteit, okait, gyógyításának mechanizmusait elsajátíthassa. Hitte, hogy fűben, fában van az orvosság. Az enyhébb testi panaszokra saját kezűleg kevert teakeveréke volt a gyógyír. Hamar híre ment a faluban, egyre többen jártak a csodájára. A receptúrák évről évre változtak, a tökéletességre törekedett. Hatvanéves korában, a papi szolgálata után idejét és energiáját a gyógynövényeknek szentelte, harminc esztendőn át ennek élt, haláláig. Hatalmas tudást halmozott fel. Súlyosabb betegségeket csak orvosi diagnózis felállítása után kezelt. Megbecsülése ellenére koholt vádakkal mégis kuruzslással illeték. Az ellene irányuló vizsgálatkor az eljárást végző professzor felismerte, hogy milyen nagy tudású emberrel van dolga, és mivel az esperes gyógyteakeveréke meggyógyította a gyomorfekélyét, jó barátság alakult ki közöttük. A több évtizedes munkája beérett, az egész országból jöttek halimbai otthonába, főként epe-, vese- és gyomorteája miatt. Szalai Miklós puritán életet élt, az eladásokból befolyt összeget karitatív célokra fordította – mondta Imre Zsuzsanna.

Napjainkban a szellemi örökségét az évekkel ezelőtt kialakított gyógynövénykerttel is szimbolizálják, ahol a csoportos látogatások alkalmával interaktív formában lehetőség nyílik a növények megismerésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában