PZL-101

2018.05.23. 17:30

Az Afrika-kutató repülőgépe is megjelenik a Veszprémi Állatkertben

Egy valódi repülőgépből készül a Veszprémi Állatkert Afrika-szavanna játszóterének egyik fő látványossága, Ajka egyik szerelőcsarnokában.

Balogh Ákos

Készül a Veszprémi Állatkert Afrika tematikus játszótér repülőgépe.

Zajlanak a Gulya-dombi bejárat közelében egy új Afrika-szavanna játszótér kivitelezési munkálatai

Azt már szinte megszokottnak mondhatjuk, hogy a Veszprémi Állatkert folyamatosan fejlődik, noha ez a természetesség rengeteg szakmai munkát és forrásokat igényel. Így van ez most is, hiszen javában zajlanak a Gulya-dombi bejárat közelében egy új Afrika-szavanna játszótér kivitelezési munkálatai.

A kialakítandó tematikus játszótér kicsik és nagyok számára is talán egyik legérdekesebb eleme lesz az a PZL-101-es típusú repülőgép, mely egyébként zebramintás festésével szimbolikus emléket állít majd Bernhard Grzimek és fia Michael Grzimek Afrika-kutatók munkásságának.

Török László az állatkert igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a tudós egykoron egy hasonló géppel Frankfurtból repült át Kelet-Afrika belsejébe, hogy felfedezze a Serengeti Nemezti Park világát és kutassa az ott élő állatok szokásait, így mindenképp fontosnak tartottuk, hogy egy hasonló repülőgép megjelenjen a játszótéren, mely látványosságnak sem lesz utolsó.

A bőnyi repülőtéren találtak rá

A repülőgépet egyébként nem volt egyszerű beszerezni, tudtuk meg, Gyulán és Vépen is megtekintettek egy egy PZL-101 Gavront a kivitelező szakemberek, majd végül a bőnyi repülőtéren találtak rá a messze legjobb állapotban lévő, 1970-es években üzembe állított, mára működésképtelenné vált légijárműre, melyet a megvásárlást követően egy ajkai szerelőcsarnokba szállítottak, ahol jelenleg a játszótéri eszközzé való átalakítása zajlik. A tervek szerint négy méter magasba elhelyezett repülőgépre fel is lehet majd mászni, megcsodálni és kapcsolgatni a repülőgép műszereit, végül pedig egy csúszdán keresztül visszajutni a földre.

A zebramintás újrafestést követően a repülőgép néhány hét múlva kerülhet a készülő játszótérre, ahol egy másik látványosság, egy hajó is épül, amivel a gyerekek eljátszhatják, hogyan érkeztek az első állatok Afrikából a Veszprémi Állatkertbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában