falunap új néven

2018.07.22. 16:19

A mézeskalács és a pálinka jegyében rendeztek hungarikumfesztivált Porván

Tizenkettedik éve szerveznek a kis bakonyi településen falunapot, melyet az idén Hungarikum fesztivál néven hirdetett meg a települési, a német nemzetiségi önkormányzat és a Pro Porva Alapítvány.

Müller Anikó Hanga

Az új elnevezés Nagy István agrárminiszter – a rendezvény fővédnöke – ötlete volt, utalva a fesztivál hagyomány- és értékőrző jellegére.

A helyi és térségi termékek között kiemelkedő szerepet kapott a mézeskalács és a pálinka. A helyi motívumokkal díszített míves süteményeket Bognár Anita mézeskalács készítő irányításával hetekig készítették hivatali munkatársak, önkéntesek. A Varga László vezette, Magyar Érdemkereszt arany fokozata címmel kitüntetett csetényi pálinkafőzde bőséges választékkal kínált italaiból kóstolót, volt irsai szőlő-, szilva-, birs-, galagonya-, sárgabarack-, kökény-, feketeribizli-, vadkörte-, som-, naspolyapálinka.

A porvai származású Horváth István, egy zirci húsüzem vezetője porvai szénégető és hódító páros kolbászt, szalámit kínált. A termékek elnevezései utalnak az egykor itt élők megélhetési forrására, a szénégetésre és a hódok visszaköltözésére a róluk elnevezett Hódos-érhez.

Máj János zirci gazda a mára feledésbe merült káposztasavanyítás menetét, a kovászos savanyú káposzta készítését mutatta be, a vállalkozó kedvűek részt vettek a szapulóban történő káposztataposásban.

A kondérbajnokság keretében a bográcsokban helyi jellegzetes ételek rotyogtak, szarvas-, vaddisznópörköltek, gulyások, egy csapat a település közelében lőtt muflonból készített gulyást.

A Gyergyócsomafalváról Pécsi Balázs Orsolya és Pécsi Balázs Csaba vezetésével érkezett Mocorgók néptáncegyüttes táncosai utcatánccal köszöntötték és hívogatták a falu lakóit és a vendégeket a programra, a színpadon pedig bemutatták hagyományaikat, zenéjüket, népdalkincsüket, népviseletüket. A gyermekeket Miki bohóc szórakoztatta, fellépett Jolly és Suzy, Csutak Noémi, Tóth Tünde, a retró diszkót Dj. Kicsee vezette.

– A hungarikumok népszerűsítésére egymillió forint pályázati támogatást nyertünk. Fesztiválunkon fontos szempont volt a helyi és térségi értékek felvonultatása, székely barátaink pedig az ő kultúrájukat, magyarságukat hozták el számunkra. A betyárok rendezvényeink állandó résztvevői, élükön Száva Zoltán mesterszakáccsal. Azt gondolom, hagyományteremtő fesztiválunk a jövőben többnapossá bővülhet – fogalmazott Veinperlné Kovács Andrea polgármester asszony.

Az apróságoknak volt mézeskalács díszítés, arcfestés, légvár és sokféle népi játék, fűzfakosaras ringlis. A helyi lakosok ingyenesen fogyaszthattak az ételekből, a vendégek a porvai tallér megváltása fejében. A fesztivált helyi, környékbeli vállalkozók, a csíkszentsimoni sörgyár támogatta és számos önkéntes segítette.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában