Megkomponált oázis a városban

2018.07.12. 07:00

A tapolcai festőművész és felesége valóságos szimbiózisban él a kerttel

Ha úgy gondoljuk, hogy egy alkotóművésznek a kertje is egy valóságos mű, nem tévedünk a tapolcai T. Szabó László festőművész és felesége, Zsóka esetében.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Kicsi családi házuk parányi udvarán minden talpalattnyi helynek adott a funkciója, minden növénynek ott a helye, ahova ültetik. Vagy ha mégsem, akkor egy kicsivel odébb telepítik.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

A házaspár lassan húsz éve költözött gyermekeikkel az Y házak egyikéből a déli városrész csendes utcájának kis családi házába, amelyet meglehetősen rossz állapotban találtak.

– Volt egy vidéki, patak-parti nyaralónk, amit nagyon szerettünk, de a bányászat miatt eltűnt a víz a patakból, megszűnt a hétvégi ház varázsa. Keresgéltünk valami olyat, ami ötvözi a házat és a nyaralót is. Így találtunk rá a városban a Csipkerózsika álmát alvó öreg házra. Nem túlzás, az udvarra egy vadrózsa bokor ágai alatt kellett átkúsznunk, akkora dzsungel volt a bejáratnál és a kertben is. Az intimitása viszont megfogott bennünket, némi fantáziával láttuk, hogy mit lehet kihozni belőle. Családi házban, udvaros társasházban nőttünk fel mindketten, vágytunk a kertes házra. Amellett a Balaton, a víz, a hegyek közelsége volt mindig a meghatározó, a természetben éreztük jól magunkat. Először lakhatóvá kellett tenni a házat, azt követően az udvart kezdtem építeni. Nem terveztem meg semmit, amit a lehetőségek kínáltak, azzal éltem. A bontásból sok kő maradt, sajnáltam volna eldobni, így különböző szinteket alakítottam ki az udvarban, ahogy a házban is. Optikailag nőtt a tér és van kerülgetni való az udvaron, ez pedig jó. Százhatvan métert lehet sétálni úgy, hogy ne tegyük meg kétszer ugyanazt az utat a százötven négyzetméternyi területen – mondja Laci, aki magára vállalta az udvar, a kert kialakítását. Pedig nem tanult kertészetet és akkoriban még az internet sem segített. Sok kudarc érte, a tapasztalás is alakította a kertet. Kiderült, hogy mi szereti ezt a klímát, mi a tűző napot, mi a sok csapadékot. Ahogy mondja, minden egyes növény külön karakter. Szakembert mégis csak a tó fóliázásához hívtak, az ugyanis nem volt egyszerű a különleges alakzat miatt.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Vízimádók vagyunk mindketten, egyértelmű volt, hogy lesz egy tó az udvaron. Csakhogy én hidat is szerettem volna, de kis helyen ezt másképp nem lehetett megoldani, mint hogy kifli alakú legyen a tó. A két vége kiöblösödik, mélyebb, ott telelnek a halak a jég alatt. A kifli alak közepén átívelő hidat magam építettem, a túlsó partra halmoztuk fel a kiásott földet, abból lett a sziklakert. Mellé kőasztalt alakítottam ki kő székekkel, és növényekkel telepítettem be a tavat és környékét. Mivel azonban a tó párája megül az udvarban, mohásodik a fű és a kártevők jól érzik magukat. Ráadásul ezt a párás trópusi klímát sok növény nem szereti. Sokat kísérletezünk, hogy mi az, ami megmarad, mi nem. A gyümölcsfák nem nagyon szeretik, de azért bőven termett tavaly a sárgabarackfa, van őszibarack, szilva, dió, füge. A fiam vágya volt a nagy cseresznyefa, nagy árnyékot ad nyáron – mutat körbe a házigazda. A tóban három féle tavirózsa nyílik, boglárka sárgállik, tökvirág zöldell a sás mellett. A partján a japán juhar valósággal vonzza a tekintetet, virágzik a hibiszkusz, a sziklakertben burjánzik a sok pozsgás és törpefenyők, klemátisz kúszik a pergolára. A szomszéd ház falát borostyán takarja jótékonyan. Ide illik a sárga cickafark, jól érzi magát a több féle árnyékliliom és a hortenzia. Hatalmasra nőtt az erdei páfrány, virítanak a Pistikék. Odébb a fűszerkertben lestyán nő, petrezselymek, rozmaring, menta, citromfű, zeller, metélőhagyma, oregano kapott helyet. Melléjük került a ribizli és az egres bokor, a körtefa roskadozik a termés alatt a melléképületnél. Az egykor még istálló volt, abban kapott helyet a szalonnasütő, a műhely és van egy pincéjük is. A garázs az utcáról nyílik, nem vesz el helyet az udvarból. Lacinak festőművészként ihletet ad a környezet, elég akár csak kipillantania a házból, az év bármely szakában. – Tulajdonképpen ez is egy műalkotás, amit meg kellett komponálni. Életem egyik fő műve. Ráadásul élő mű, amely naponta változik. A vidéki nyaralóból sok látványelemet átmentettünk ide. Próbáltuk úgy megépíteni a házat, hogy egy kicsit nyaraló is legyen amellett, hogy itt élünk. Minden nap van valamilyen tennivaló, ősztől tavaszig. A virágok elnyílnak, nőnek, füvet kell nyírni, metszeni a fákat, minden napra jut valami kellemesen elvégezhető teendő. Állandó fejlesztés alatt van a kert, trenírozza is az embert – vallja a házigazda. Zsóka egyetértően bólogat.

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

– Lacié az udvar, én a házról gondoskodom. Nagy családi életet élünk, sokat vannak itt a gyerekek, az unokák, együtt gyönyörködünk a kertben és élvezzük a lehetőségeit –mondja Zsóka. Laci még a tóról mesél, szerinte abban azért vannak halak, hogy élő legyen. Az aranyhalak mellett jól érzi magát molnárka, csíbor lakik a vízben és ki tudja még mi minden. Egyik évben varangyos békák költöztek be, több tízezer ebihal kelt ki, de szerencsére nem maradtak meg. Az aranyhalak etetéskor összesereglenek, talán kétszázan is vannak. A négy éves fiú unoka kihorgássza őket, aztán visszadobja. A kislányok közben hintáznak, vagy a szitakötőkben gyönyörködnek. Laci tervei alapján készült fából a fedett kiülő a műterem ajtaja elé. A tető alatt az egész család elfér nyári ebédek alkalmával. A korláton visszaköszön a ház díszítő eleme, a tulipán forma. A kissé népies stílus jól áll az udvarnak is, a házaspár pedig nem akarta ezt bántani. A ház adottságaiból a hozzájuk közelebb álló világot próbálták megőrizni. Megmaradtak a méretek, arányok, de belül lakhatóvá tették a teret.

– Mindig van valami teendő. Hamarosan szigetelni kell, lépcsőt építeni a bejárathoz, pár éven belül a tetőt cserélni – sorolja Zsóka. A kicsi udvar ellenére sok a takarítani való a fák, a repkény miatt és az agresszív módon terjeszkedő tavirózsát is ritkítani kell rendszeresen. De nem bánják, hiszen a sok növény, az örökzöldek még télen is szép látványt nyújtanak. Mintha egész évben itthon nyaralnának.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!