1982 - a lázadás éve

2018.07.14. 07:00

Amikor tombolt az Új Hullám – Így buliztak régen Balatonfüreden

1982 nyarán még dübörgött a szocializmus, de már kopogtattak az új eszmék az ajtón. Ennek egyik ékes példája volt a balatonfüredi Új Hullám koncertsorozat.

Szauer Annamária

Fotó: Urbán Tamás

Az új hullám, vagy new wave a 80-as évek közepéig élte világkorát. A punk műfajból alakult ki, de mellette sok más stílusból ihletet merített, mint a rock and roll, ska, reggae, pop, mod, elektronikus zene és funk.

Magyarországon sokáig mostóhagyerek volt a műfaj, mivel az akkor pártvezetés nem szimpatizált a lázadó, szókimondó zenével és szövegekkel. A műfajt képviselő előadók csak nehezen jutottak lemezfelvételi lehetőséghez, ezért a korszakból csak néhány rossz minőségű demófelvétel maradt meg.

Mindezek ellenére 1982 augusztusában a Magyar Hajó- és Darugyár Balatonfüredi Gyáregységének üzemcsarnokában fergeteges koncerteken vehettek részt a rajongók. Nagy Ferótól a Rolls Frakcióig sokan képviseltették magukat a hazai együttesek közül. Szerencsére az eseményről több fotó is készült, ami a fortepan.hu oldalra is felkerült, ezzel lehetőséget adva, hogy belepillantsunk egy korszak forradalmába.

Sokakat érdekeltek a feltörekvő fiatalok koncertjei, többek között Antal Imre és az ötödik Göczey Zsuzsa a Magyar Rádió zenei szerkesztője is kilátogatott a helyszínre:

Fotó: Urbán Tamás

Sokan várakoztak a kezdésre:

Fotó: Urbán Tamás

A felírat is hirdette: itt valami egészen új készülődik.

Fotó: Urbán Tamás

Elöl világos ruhában Lugossy László, hátul szaxafonnal Wahorn András az AE Bizottság együttes tagjai adták meg az alaphangulatot:

Fotó: Urbán Tamás

Kilián János a Modell„S” punkzenekar gitárosa is hurok közé csapott:

Fotó: Urbán Tamás

A szerelem a punkok között is tombolt:

Fotó: Urbán Tamás

Felismerik a csikós nadrágos fiatalembert? Igen ő Nagy Feró:

Fotó: Urbán Tamás

Nem kellett drog, enélkül is tomboltak az ifjak:

Fotó: Urbán Tamás

Azóta sem változott a világ. A lányok most is vágyakozva pillantanak a zenészekre:

Fotó: Urbán Tamás

Emlékszik még rájuk? Csíkos nadrágban D. Nagy Lajos (ének), Tóth Csaba (gitár), Trunkos András (basszusgitár), Tóth Miklós (orgona), Óbert Tibor (dob), Donászy Tibor (dob):

Fotó: Urbán Tamás

Hódított a leopárd minta. Vajon ma hogyan fogadnának egy ilyen szerelést?

Fotó: Urbán Tamás

Fölteltek az emlékek? Esetleg felismered magadat vagy mást a képekről? Akkor ne tartsd magadban az információt és írd meg nekünk kommentben!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!