látni és látszani

2018.07.23. 07:00

Csapatban sokkal biztonságosabb a motorozás

Második alkalommal tartotta meg nemrég a motoros napot az Ajkai Motorosok Egyesülete a sportcentrum parkolójában. A két éve alakult, a Hungaroringen rendezett csillagtúrán országos első helyezést elért csoport tagjainak meghívására érkezett a Beled és környéke motoros klub tagságának egy része, valamint pápai, veszprémi, szelestei motorosok.

Tisler Anna

Pad Ferenc, az Ajkai Motorosok Egyesülete elnöke. Az ország talán legsikeresebb csapata az övék

Fotó: Györkös József

A találkozón a kaszkadőrshow, az ügyességi verseny és a kulturális programok mellett közlekedésbiztonsági előadást is hallhattak az érdeklődők. A résztvevők elmondták, hogy számukra a motorozás a szabadság élménye, kellemes időtöltés. A motoros társadalom összetartó, ha valaki útközben műszaki okok miatt megállni kényszerül, biztos lehet abban, hogy az arra haladók megállnak, segítenek neki. A magányos motorozásnál vidámabb és biztonságosabb, ha sokan vannak együtt, ezért egyre alakulnak az egyesületek. Sok helyen rendeznek motoros találkozót. Az ajkai motorosok az ország talán legsikeresebb csapata, tavaly alakulásuk után nem sokkal megnyerték a Hungaroringen szervezett csillagtúra versenyt, az idén ismét ők bizonyultak a legjobbnak.

Pad Ferenc, az Ajkai Motorosok Egyesülete elnöke. Az ország talán legsikeresebb csapata az övék Fotó: Györkös József

Pad Ferenc, az Ajkai Motorosok Egyesülete elnöke kérdésünkre elmondta, ha együtt közlekednek figyelnek egymásra, alkalmazkodnak egymáshoz, így előtérbe kerül az önfegyelem. A motorost az autóssal ellentétben nem veszi körül karosszéria és biztonsági berendezés, így a biztonság jobban múlik az emberen, mint a technikán. A csoportos motorozásnak az előnye, hogy az autósok könnyebben észreveszik őket, a sok motor egymás után feltűnőbb.

Ferenczi Péter baleseti helyszínelő előadásában elmondta, a motoros balesetek 59 százaléka a sebességtúllépés miatt következik be. Az irányváltoztatási szabályok megsértésének is ők a szenvedő alanyai, függetlenül attól, hogy hibásak-e vagy sem. Náluk kiemelten fontos a látni és látszani. Ma a fekete ruha a divat a motorosok körében, de az élénk színek jobban felhívják az autósok figyelmét, ezért viselőjük nagyobb biztonságban van. Az ittas vezetés a motorosokra nem jellemző.

A helyszínelő felhívta a figyelmet arra, hogy még a városon belüli vagy rövidebb útra is fel kell venni a sisakot és a védőruhát, a baj ugyanis bármikor megtörténhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában