természetes szépség

2018.07.15. 08:00

Virágzik a Lumnitzer-szegfű a Szent György-hegyen

A Szent-György-hegy sziklagyepein járva óvatosan kell lépkednünk, mert egy fokozottan védett növényfajunk virágzik most: a Lumnitzer-szegfű (Dianthusplumarius subsp. lumnitzeri).

Ifj. Vasuta Gábor

A tarka lepkék az egész Földön elterjedtek Fotó:i fj. Vasuta Gábor

Elkülönítése a Szent István szegfűtől a határozói bélyegek alapos megfigyelésével lehetséges, és nem lehetetlen feladat.

A tarka lepkék az egész Földön elterjedtek Fotó:i fj. Vasuta Gábor

A szegfűfélék (Caryophyllaceae) az egész Földön elterjedtek, körülbelül 2200 fajuk népesíti be a bolygónkat. A szegfű a középkor, a lovagkor virága, ekkor a fájdalom és a szeretet jelképének tekintették. A keleti fűszer a szegfűszeg nevének az átszármaztatását a szegfűre egy XIII. századi legenda magyarázza meg számunkra. Eszerint IX. Lajos, francia király az utolsó keresztes hadjárata során Tunisz ellen vezetett ostromot, amikor katonái között kitört a pestis járványa. Ekkor a király segítségért fohászkodott, s akkor szegfűszegére emlékezető illatot sodort feléje a szél (akkoriban a szegfűszegnek pestist gyógyító hatást tulajdonítottak) az illatot keresve talált rá egy vérpiros szegfűre IX. Lajos és sikerrel gyógyította vele a pestist.

Szent István király-szegfű endemikus azaz bennszülött faja a hazai flórának. A meleg, napsütötte, száraz mészkősziklák gyepében vagy a sziklafüves lejtökön találja meg életfeltételeit. Fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100 ezer forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában