Védjük bőrünket a napsugaraktól

2018.08.08. 07:00

A nyári időszakban nagyon fontos, hogy állandóan óvjuk magunkat

Az ultraibolya sugárzás káros hatásai ellen évről évre egyre fokozottabban kell védekeznünk. Az idei nyár úgy tűnik, tényleg megérkezett, tombol a hőség Európa-szerte. A kánikulát elviselni leginkább a vízparton lehet. A balatoni és a városi strandok megteltek. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a kellemes vízparti kikapcsolódáskor a megfelelő óvintézkedésekről senki se feledkezzék el.

Borsos Renáta

Mia és Benjámin bőrére a szülők vigyáznak Fotó: Borsos Renáta

A figyelmeztetést, hogy 11–15 óráig kerüljük a tűző napon való tartózkodást, szigorúan tartsuk be. A megfelelő faktorszámú fényvédőket pedig körültekintően használjuk naponta többször. A világos és naphoz még nem szokott bőrűeknek és a gyermekeknek érdemes 50-es faktorszámú, míg a naphoz szokott barna bőrűeknek elég egy 30-as faktorú naptejet használniuk. Washingtonban a fiatal felnőttek körében végzett kutatás szerint a fényvédők használata 40 százalékkal csökkenti a melanoma kockázatát.

Mia és Benjámin bőrére a szülők vigyáznak Fotó: Borsos Renáta

A fényvédő krémek rendszeres használata gyermek- és felnőttkorban 40 százalékkal csökkentette a bőrrák egy gyakori, agresszív formájának, a melanomának a kialakulását a 18–40 éves kor közötti ausztrálok körében azon kortársaikhoz képest, akik csak elvétve védekeztek a napsugárzás káros hatásai ellen – derült ki a sydney-i egyetem tanulmányából. Anne Cust, a tanulmány vezetője szerint a fényvédő krémek használata gyermek- és felnőttkorban védelmet nyújtott a melanomával szemben, csökkentve a kockázatot azoknál, akik rendszeres naptejhasználók, szemben azokkal, akik csak elvétve védekeznek ilyen módon a napsugarak ellen. Használjuk hát, amikor indokolt a mindennapos tevékenységünk részeként, ha a szabad ég alatt vagyunk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában