közeledik a kezdés

2018.08.26. 15:00

Könnyebb iskolatáska – Három kilónál többet ne kelljen cipelni a gyerekeknek

Ma már a gyártók, a kereskedők és a pedagógusok is azon vannak, hogy minél könnyebb legyen a diákok számára az iskolatáska.

Tóth B. Zsuzsa

Gál József és kisfia, Marcell az iskolatáskák között válogat Tapolcán Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A szülők széles választékból meríthetnek, a pedagógusok pedig az órarend összeállítása során is figyelembe veszik a célt. Kocsisné Marika, a Marika papírbolt vezetője szerint ma már nagyon sokféle táska közül választhatnak a vásárlók.

– Nagyon jó, hogy gerinckímélő, úgynevezett anatómiai iskolatáskákat is gyártanak már.

 

Azok kiképzése védi a derekat, a gerincet, puha, szivacsos, de megerősített. Ez ajánlott első osztálytól legalább harmadikig. A nagyobbaknak pedig készítenek már ergonomikus kiképzésű hátizsákokat is. Egyes táskák alja megerősített, kemény, stabil, hiszen a gyerekek nagy része napközben osztályról osztályra jár, sokat viszik magukkal a táskákat. Még mindig sok könyvet, füzetet kell cipelniük, korábban ezt a terhelést nem minden táska bírta, de erre már nagyon figyelnek a gyártók. A szülők ma kevésbé választják az iskolába induló elsősök részére a mesefigurás táskákat, mert fennáll a veszélye, hogy arra hamar ráun a kisdiák. Inkább állatfigurásat választanak.

Gál József és kisfia, Marcell az iskolatáskák között válogat Tapolcán
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Népszerű a lovas, cicás, kutyás, lepkés. A fiúk a sportos táskákat kedvelik. A mai iskolatáskák mindegyike impregnált, erős anyagból készül, jól terhelhetők. Kényelmesen beleférnek az A4-es könyvek, füzetboxok, méretükben is megfelelnek a követelményeknek. Sok esetben bővíthetők például az oldalukon csattal, sőt, laptoptartó résszel is rendelkeznek. Az oldaltáskák már nem keresettek, nem is praktikusak. A sok felszerelés nem fér el bennük, és csak a diák egyik oldalát terhelik.

Az üzletben Gál József feleségével és második osztályba induló kisfiukkal vásárolt a tanévkezdésre. A szülők szerint nagyon fontos, hogy könnyű, de tartós legyen az iskolatáska, és azt is figyelembe veszik, hogy tetsszen a kitűnő tanuló kisfiuknak.

A Tapolcai Bárdos Lajos Általános Iskola igazgatója, Bajner Imre tájékoztatása szerint már az órarend készítésénél is próbálnak arra figyelni, hogy az alsó tagozatosok tankönyveinek tömege három kilogrammnál ne legyen több, a kisdiákoknak testsúlyuk tíz százalékánál többet ne kelljen naponta cipelniük.

Bajner Imre igazgató szerint néhány éven belül előretörnek a digitális tananyagok Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– A tankönyvlistáról való választás során szintén figyelembe vesszük ezt, így első és második osztályban előnyben részesítjük a két féléves tankönyveket. Azok első kötetét csak az első félévben, a másodikat a másodikban kell hordaniuk. Az alsó tagozatosok munkafüzetei, gyakorlófüzetei és a taneszközök egy része a napköziben maradhat. A felsősök rajz- és testnevelés-felszerelése úgyszintén, utóbbiakat csak hétvégére viszik haza kimosni. Az informatika, ének, technika tantárgyaknál a tartós tankönyveket több osztály használja, ezek is az iskolában maradnak – mondta az igazgató. Szerinte ezt a kérdést néhány éven belül feleslegessé teszi a digitális tananyagok előretörése, előbb-utóbb elektronikus iskolatáskájuk lesz a diákoknak. A felső tagozaton már most 32 táblagép segíti az oktatást, az eszközöket pályázaton nyerte az iskola – mondta Bajner Imre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában