ezért is szeretjük

2018.09.01. 08:00

Bebizonyítjuk, hogy Veszprém egy mediterrán város

Veszprémben élni egy életérzés. Kicsit északi, kicsit déli de mindenképpen ezerarcú város. Több olyan tulajdonsága is van, ami alapján egy nyári napon akár azt is hihetnénk, hogy valahol a mediterráneumban járunk. Most ezeket szedtük össze, hogy megismerhesd a várost egy másik nézőpontból.

Szauer Annamária

Fotó: Szauer Annamária

Szűk, meredek utcácskák és lépcsősorok

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A mediterrán városok egyik alapvető sajátossága, hogy sok szűk utca hálózza be őket. Ez még a középkorból marad meg, hiszen akkoriban elegendő volt, ha egy lovaskocsival elfértek a házak között. Azonban a mai sofőröknek már komoly logisztikát igényel, hogy sérülésmentesen átjussanak egyik-másik folyóson.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Igaz Veszprémben nem annyira vészes a helyzet, mint némely olasz vagy horvát városban, de a magas emelkedők itt is megizzasztják az autósokat, bicikliseket és sofőröket egyaránt.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Hangulatos, szabadtéri kávézok és éttermek

A tavaszi, meleg idő beköszöntével Veszprémben is megjelennek a szabadtéri vendéglátó helyek. A kánikulai napokon nem is kívánkozik az ember a zárt terekbe, ezért egyre többen választanak kiülős éttermeket, kocsmákat, kávézókat.

Veszprémben is kiülhetünk egy kávéra Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az utca népét, forgatagát figyelve jobban is esik egy ital vagy finom étel. Egy nyári estén a kint eszegető emberek látványától könnyen lehet az az érzésünk, hogy valamelyik francia vagy spanyol városban sétálunk.

A patak partján is ehetünk Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Mindenhol sziklák

Aki már járt európai tengerparti városokban tudja, hogy ezek többsége sziklákra épült. Igaz, ezen területek időjárása is megnehezíti a nagy, burjánzó zöldterületek létrejöttét, de szerencsére ez Veszprémre nem jellemző.

A Viadukton Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az viszont igen, hogy a város szinte minden pontján találhatunk sziklákat, ami a látképet is komolyan meghatározza, elég csak a Viaduktra vagy a várra gondolnunk.

A kolostorromnál Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Felnézünk az épületekre

A várra is felnézünk Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Toszkánán keresztül utazva jellegzetes kép tárul elénk: a várakat, villákat a dombok tetejére építik és ezeket szépen körbeveszik a további épületek.

Az érseki palota Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Nincs ez másképpen Veszprémben sem, hiszen itt is felnézhetünk a település főbb épülteire. Lentről csodálhatjuk a várat és az Érseki palotát is, de több templom is helyet kapott a magaslatokon.

A várnál Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Mediterrán növények

Az éghajlat melegedésével egyre inkább teret hódítanak itt is mediterráneum növényei. Ma már sok helyen láthatunk a kertekben füge- és olívafát.

A belvárosban Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Veszprémben úgy néz ki a leander lesz a fő iránymutató, egyre népszerűbb a város lakói és vállalkozói között.

Hódít a leander Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Igaz csak cserepekbe ültetve, mert a hideg teleinket még nehezen viseli, így nem valószínű, hogy nálunk is úton-útfélen ebbe fogunk belebotlani.

Velünk élő történelem

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Az olasz városok népszerűsége és fejlődése talán annak is köszönhető, hogy a romokat körbeépítik, mindenhol szobrokat állítanak ezzel szinte együtt lélegeznek a saját történelmükkel. Nem kerítik el, hanem gyönyörködnek a kincseikben.

A Margit-romoknál Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Ugyanez megtalálható a megyeszékhelyen is: a Margit romok közelében házak épültek, a kolostorrom mellett naponta futnak, jógáznak, kutyát sétáltatnak a helyiek.

A kolostorrom környéke ma is népszerű Fotó: Szauer Annamária/veol.hu
Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Szökőkutak a hőség enyhítéséhez

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Már a szökőkutak látványától is hűvösebb érzete lesz az embernek, valószínűleg ezért annyira népszerűek a déli országokban.

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

Nálunk is sokan szeretik, a város több különböző pontjain találhatunk, ráadásul kivilágításukról is gondoskodtak, így éjjel is élvezhetjük a vizes csodát.

Szerinted melyik külföldi városra hasonlít legjobban Veszprém? Írd meg nekünk itt vagy a Facebook oldalunkon!

Ráadás életérzés Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában