koncert

2018.09.23. 07:58

Veszprémi zenekar egy színpadon az EDDÁval

Öreg zenekar nem vén zenekar – állapítható meg a Viktória együttessel kapcsolatban, amely közel ötven éve működik, és még mindig képes megújulni.

Horváth Gábor

A veszprémi Viktória zenekar 1970. december 23-án alakult meg, Viktória napján, ebből gyorsan kikövetkeztethető a névválasztás.

– A kezdeti időkben úgy változott a banda felállása, ahogy katonának vitték belőle a fiatalokat – emlékezett vissza Csongrádi László, Csongi, aki 1975-ben csatlakozott az együtteshez. A Viktória nagy lendülettel kezdte pályafutását, s bár a nyolcvanas évek közepén volt egy kis hallgatás, azután ismét beindult a verkli, az együttes 1988 óta működik majdnem a mostani formájában.

– Az 1976-os dunántúli rocktalálkozón elsők lettünk, az országos seregszemlén pedig bronz minősítést kaptunk. Nagy dolog volt ez akkor, olyan zenekarok végeztek előttünk, amelyek tagjai később meghatározók lettek a magyar zenei életben. Csongrádi László megjegyezte: a lakodalmas stílus felfutásával párhuzamosan ők egy kicsit háttérbe húzódtak (ezért a nyolcvanas évek közepi hallgatás), de a kilencvenes években ismét aktívak lettek, közben viszont sok minden átformálódott.

– A kilencvenes évek elején volt olyan hét, amelyen hat napot nyomtunk, de ekkor már mindent kellett játszani, mert a közönség ízlése változott. Ez a korszak, némileg finomítva, voltaképpen ma is tart, a zenekar sokat van színpadon, rengeteg helyen szeretik a nagy klasszikusok mellett a könnyűzenével is remekül bánó Viktóriát. A társaság élvezi a retróhullámot, azt, hogy jelenleg ismét nagyon népszerűek a régi klasszikus számok, ők pedig a legjobbak között vannak azok közül, akik ilyet játszanak. A tízévesektől a nyugdíjasokig mindenki megtalálja náluk azt a zenét, amelyet szívesen hallgat, amelyre szeret táncolni, bulizni. – A hatvanas évek zenéitől a kilencvenes évekbeli slágerekig sok mindent játszunk, Rolling Stonest, Dire Straitst, Bikinit, és ha nagyon muszáj, belefér akár az Aranyeső is. Természetesen megvannak a kedvenceink, de ha a közönségnek tetszik valami, azt jó játszani, műfajtól függetlenül is. Ha valaki a végletekig köti magát a saját elképzeléseihez, és arra a közönség nem vevő, az jobb, ha a próbateremben marad. Ezen az elven adunk teret programunkban a könynyedebb számoknak, de arra továbbra is komoly gondot fordítunk, hogy a kedvenceinket nagyon megtanuljuk.

A Viktória jelenlegi vezetője Horváth Ákos, aki profi zenész, és – Csongrádi László szavaival élve – ő kapja öszsze az „öregeket”. A zenekar tagjai egyébként Mógor Dénes (Dinesz) dobos, Köcski Vilmos (Wilesz) gitáros-énekes, Szerdahelyi Károly (Karcsi) billentyűs-énekes, valamint Csongrádi László basszusgitáros-énekes, illetve a már említett Horváth Ákos gitáros-énekes. A társaságnak akad még egy billentyűs-énekes kisegítője Szalai Bence személyében. A veszprémi együttes számos országos hírű zenekarral, zenésszel remek, sokszor baráti kapcsolatot ápol. Közéjük tartozik Révész Sándor, Pataky Attila vagy Horváth Károly, Charlie is. A Viktória történetének egyik legnagyobb eseménye volt, hogy a Veszprém Arénában rendezett Edda-koncerten színpadra léphetett, és egy számot közösen játszott el a nagynevű formációval.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában